Президентът на ЕЦБ - Марио Драги заяви днес, че Единния банков надзор в Европа трябва да се постигне бързо, но в същото време да се направи добре.

"Относно идеалният график за създаването на Единния банков надзор, аз съм съгласен с тези, които казват, че е необходимо да го направим своевременно, но преди всичко, трябва да го направим добре", заяви Драги в изказване пред Европейския банков конгрес. Той посочи, че от съществено значение е правната база за Единния надзорен орган да стане факт колкото се може по-скоро, като отбеляза, че "идеалния" случай е в началото на следващата година.

Европейските лидери настояват за Единен банков надзор в Европа под контрола на ЕЦБ, но някои страни-членки на Европейския съюз, но без да са членове на Еврозоната, протестират срещу тази идея, твърдейки че техният глас няма да бъде чуван при взимането на решенията от страна на този нов банков регулатор.

Драги посочи, че идеята за изграждане на Система за единен надзор около ЕЦБ "е единственото прагматично решение при сегашните обстоятелства". Той подчерта, че 14 от 17-те управители на националните банки в Еврозоната вече имат своята роля като Банковия надзор.

Същи така шефът на ЕЦБ каза, че в момента има "относително връщане на доверието" относно икономическите перспективи в Еврозоната и добави, че ЕЦБ остава готова да приложи своята програма (ОМТ програма) за покупки на правителствени дългови книжа при определени условия, ако това е необходимо. Той отбеляза за пореден път, че действията предприети от ЕЦБ и Европейските политици са допринесли за постепенното връщане на доверието към Еврозона.

Програмата ОМТ на ЕЦБ обявена през септември, както и придвижването на лидерите от Еврозоната към Единен финансов съюз са довели до "много по-благоприятни пазарни условия в последните няколко месец", посочи Драги.