По информация на руската „Независимая газета", ръководителят на Рособоронекспорт Сергей Чемезов създава обществена организация на базата на Руския съюз на машиностроителите (РСМ). Съюзът обединява почти 80 предприятия от военно-промишления комплекс, от корабостроенето и самолетостроенето, а също и Московската банка и ВТБ.

Учредителното събрание на новата обществена организация ще се проведе на 28 април, потвърдили са от РСМ. Официална информация ще бъде дадена в понеделник. Формата на обществената организация е много удобна за РСМ, защото в последствие лесно може да се превърне в партия.

Председателят на РСМ Владимир Артяков е ръководител на АвтоВАЗ, дъщерно предприятие на Рособоронекспорт. Чемезов пък оглавява бюрото на РСМ - главният управляващ орган на съюза. Бюрото на РСМ утвърждава финансовите планове, създава филиали, взема решение за сключване на различни сделки, сътрудничи с други организации.

Освен Чемезов и Артяков, в бюрото на РСМ влизат ръководителите на най-големите корпорации на Русия, в това число генералният директор на КамАЗ (също „дъщеря" на Рособоронекспорт) Сергей Когогин, председателят на управлението на Обединената авиостроителна корпорация Алексей Федоров, шефът на „Сухой" Михаил Погосян и т.н. и т.н. Съюзът си има и собствени средства за масова информация: издателската къща „Красная звезда".

РСМ е създаден през 2002 от бившия премиер Иван Силаев „за подкрепа на предприятията при преструктуриране и представителство на общите интереси на машиностроителите в държавните органи и международните организации". Съучредители са били обединените машиностроителни заводи, „Северсталь-Групп" групата „Каскол", концернът „Силовые машины" и други. Но обединението така и не получава известност.

През 2006 бюрото на РСМ се оглавява от Сергей Чемезов. Под влиянието на Рособоронекспорт към 16те първоначално члена се добавят няколко десетки нови предприятия: АвтоВАЗ и КамАЗ, корпорацията „Сухой", „Уралвагонзавод", корпорацията „Аерокосмическое оборудование", „Адмиралтейски корабни заводи", „Северна корабостроителница", „Севшмашпредприятие" и редица други.

За отбелязване е, че Артяков е член на партията „Единая Россия" (с конституционно мнозинство в Държавната Дума), а Чемезов влиза в бюрото на висшия съвет на партията. Този път ръководството е решило да се дистанцира от партията на власт, казал е за НГ човек, запознат със събитията. От обкръжението на Чемезов не изключват, че в бъдеще той може да заеме висок държавен пост: „Най-вероятно той ще бъде премиер - министър".

Новата обществена организация изглежда като професионално обединение, а не партия. Но и в рамките на предишната структура отрасловите и лобистки задачи са можели да бъдат решавани. От сегашната машинострителна какавида лесно може да излети политическа пеперуда. Обществените организации, които разполагат със значителни организационни и финансови ресурси, могат да станат носеща конструкция за нова партия. До президентските избори 2008 новата структура ще се използва най-вероятно само за лобистки цели. След 2008 нещата могат да се развият по съвсем различен начин.

Засега Чемезов не иска да се „позиционира" като политик с автономни политически интереси, посочва политологът Андрей Рябов. Но полудържавните бизнесмени като Чемезов или Владимир Якунин, шеф на РЖД (руските железници) могат да имат политически амбиции, които засега внимателно крият. Превръщането на бизнесмен във влиятелен политик изисква нещо по-голямо отколкото просто бизнес-корпорация. „Необходимо е това, което има проекция върху обществените и социалните интереси. В този смисъл новата обществена организация на базата на РСМ може да се задейства за политическа мобилизация около дадена фигура. В случай, че поиска да играе роля на реален политик" - обяснява Рябов.

Главата на Рособоронекспорт влиза в най-близкото обкръжение на Владимир Путин. Той съпровожда президента почти във всяко негово пътуване в чужбина, подписвайки милионни и понякога милиардни контракти за доставка на руско оръжие. „От една страна, Чемезов може да бъде надеждна гаранция, че след слизането от президентския пост Путин ще бъде третиран както сега Квашневски в Полша" - казва един от военните аналитици. „От друга страна, Чемезов не е участвал в разрязването на ЮКОС и никого не е преследвал. Той само е търгувал с оръжие, както му е наредила партията. Тоест, по принцип, той може да се окаже компромисна фигура за част от руския политически и бизнес елит".