САЩ възнамеряват да създадат в Европа алтернатива на "Газпром", за намаляване на зависимостта на европейците от руското гориво. Това е съобщил за РИА Новости съветникът на американския държавен секретар Даниел Фрийд.

В момента САЩ водят преговори с Казахстан за транспорта на нефт с танкери през Каспийско море до тръбопровода Баку- Тбилиси-Джейхан.

Според американската администрация това ще позволи да се увеличи  мощността на тръбопровода с 80%. Освен това САЩ са за разширяване на тръбопровода Баку-Тбилиси-Ерзурум. От Вашингтон очакват, че с този маршрут в бъдеще ще се съедини транскаспийският газопровод на Казахстан.

Фрийд подчерта, че американските власти полагат усилия да помогнат на Азербайджан до 2012 - 2014 г. да увеличи производството на газ.

Това е необходимо да напълването на строящия се тръбопровод, който трябва да премине през териториите на Турция, Гърция и Италия.

Азербайджанското гориво е необходимо и за газопровода Nabucco. Неговият маршрут ще пресече Турция, България, Румъния, Унгария и Австрия.

Вашингтон вече води преговори с Анкара и Багдад за реализация на проекта за добив на газ в северната част на Ирак.

Предполага се, че горивото ще стига до Европа през Турция. Това е т.нар. Южен коридор, който може стратегически да измени картата на Евразия, позволявайки на Европа да получава огромни количества газ, като едновременно с това ще се намали засилващата се зависимост от "Газпром", каза Фрийд.