Съдбата на младите учители развълнува народните представители на днешното заседание на образователната комисия, на което бе изслушана и образователната министърка Анелия Клисарова.

Депутатите поискаха да знаят какви мерки предвижда министерството, за да задържи младите учители в системата, както и да увеличи броя им.

Клисарова изтъкна, че най-важно е да се работи за увеличаване на възнаграждението, за да може то да достигне средната за страната сума от 900 лева. В тази връзка МОН се труди и по стратегия за развитие на педагогическите кадри, в която заляга увеличаване на началното заплащане за младите учители.

Обмисля се и това преподавателската професия да премине към регулираните професии, което би допринесло за престижа им и би привлякло повече млади преподаватели.

Клисарова предначерта и няколко други приоритети в образованието - комплексен подход за атестиране, критерии за качество и изготвяне на стандарт за инспектиране.

Тя изтъкна и необходимостта от проектозакон за училищното и предучилищното образование и обеща, че през следващите месеци МОН ще работи сериозно по темата, за да предложи одобрявани от обществото промени.

Оказа се, че летните месеци няма да бъдат използвани за ваканция от министерството, тъй като то ще се заеме и с осъществяване на ремонти по училищните сгради в размер на 46 милиона лева от държавния бюджет и 172 милиона евро по европрограми.

Министърът обеща да осигури и средства за извънкласна дейност за по-широк мироглед на учениците, като опознаване на нови технологии, посещаване на изложби, екскурзии и други.

Повод за обещанието й станаха резултатите от изследването ПИЗА 2012, при което българските ученици се наредиха на предпоследно място по умения за решаване на проблеми от житейски характер.

Въпроси към министърката нямаха единствено от „Атака", които обобщиха от името на парламентарната група във връзка със срамните резултати, че учениците ни ще останат неграмотни, докато действа схемата „Парите следват човека".