Количеството на конфликтите между Москва и Минск премина в качество. Така руските журналисти от РБК Daily (издаван съвместно с Handelsblatt) коментират намерението на Националната банка на Беларус да отвърже белоруската рубла от руската рубла и да се откаже от активната руска парична маса в рубли като монетарен ориентир.

Това ще удари сериозно икономическите отношения между двете държави. Също така ще бъде забит пирон в ковчега на Съюзната държава, основа на която трябваше да стане валутния съюз. Либерално-суровинната Русия се отдалечава от индустриално-социалистическия Беларус.

Банката дава предложението си в Проекта за основни направления на парично - кредитната политика. Обратът е много рязък: през есента белоруската банка обяви, че ще обърне златно-валутните си резерви в руски рубли, тъй като параметрите на последните са близки до свободно конвертируемите валути.

Обаче според централната банка, в момента се води паралелно обвързване на валутата - към рублата и към долара, което затруднява оперативната политика по курса. Затова от 2008 година единственият ориентир ще бъде доларът, пределното тегло на който е по-голямо и на външния валутен пазар, и в структурата на спестяването на населението, и по външнотърговските разчети.

В администрацията на Александр Лукашенко и в Съвета на министрите на Беларус не коментират проекта. Руските коментари са, че решението е чисто политическо и не очакват сериозни последствия.

Обаче анализатори вещаят сериозни загуби за икономиката и на двете страни: Русия е основният икономически партньор на Беларус, а Беларус е номер шест по значимост за Русия. Обвързването на курса на белоруската рубла към руската рубла позволяваше на Минск да задържа значителна част от руския пазар. Сега в зависимост от курса евро / долар руските стоки ще поскъпват на белоруския пазар и обратно.

Русия отдавна изтикваше Беларус от икономическото си пространство, ограничавайки достъпа на белоруски стоки на своя пазар. Имало е вече захарна война, войни на сладкарски изделия, на пиво, на месо, война на превозвачите, съхранява се заплахата от въвеждане на митническа граница от страна на РФ.

В резултат за последните две-три години износът на Беларус за ЕС превиши износа за Русия, а наскоро Русия въведе и по-високи цени за газа. Сега инвестиционните проекти на Беларус не са свързани с Русия, а с Китай, Венецуела, Иран и редица други. Всичко това изисква обвързване на националната валута към долара.

Изгодата за Минск е повече от спорна от подобен ход, но според анализатори може би Лукашенко действително желае да смени основния си икономически съюзник, да речем с Китай.

Трябва да отбележим, че проектът на Националната банка още не е утвърден и е възможно той да е само инструмент в търга с Москва преди началото на отоплителния сезон, когато Минск чака от Кремъл смекчаване на условията за доставка на газа.

Едно е ясно: това е стъпка, несъвместима с проекта за Съюзна държава, на който Русия толкова държи. Москва никога не е крила, че иска да погълне Беларус (Путин е предлагал статут на област в състава на Руската федерация) в замяна на евтин газ. Но как газът за Беларус ще е евтин, след като цените му и на вътрешния руски пазар се накланят към световните?