По съобщение на Financial Times, швейцарската банка UBS с висока вероятност ще съобщи, че ще зачеркне от кредитния си портфейл повече от три милиарда швейцарски франка (близо € 1,8 млрд.). В резултат на това в третото тримесечие загубите ще са най-малко 600 милиона франка (близо € 360 млн.). Бизнес изданието се позовава на достоверени кръгове.

The Wall Street Journal също говори за подобни обеми на загубите - след зачеркване на близо четири милиарда франка, загубите за третото тримесечие ще са между 600 и 700 млн. франка. Банката вече е потвърдила, че през тримесечния период регистрира загуба.

Може да се твърди, че загубата за периода не е от извънредно значение за банката - за първите девет месеца на 2007 година печалбата преди данъци и такси възлиза на около 10 млрд. франка. За цялата година печалбата ще бъде „предполагаемо на едно добро ниво и банката ще завърши със силна капиталова основа".

Но загубите на тази швейцарска банка са много по-големи, отколкото първоначално съобщените от други европейски банки щети, породени от турбуленциите на пазара.

Изнасянето на детайлизираните изчисления за тримесечието е планирано за 30ти октомври.

Някои твърдят, че досегашният ръководител на инвестиционното поделение на банката Хю Дженкинс ще напусне заради влиянията на американската ипотечна криза. Постът му поема Марсел Ронер. Освен това досегашният шеф на финансите на банката излиза в пенсия, заменен от вицепрезидента на управителния съвет.