След като в петък отвориха със загуба, акциите в САЩ закриха борсовата сесия със силно повишение, информира BBC.

Причината са данни за изненадващо увеличение на продажбите на нови домове през юли.

Търговският департамент изнесе данни, че продажбите на нови недвижими имотисе се покачили с 2.8% до 870,000 за годината през юли. На фона на тези новини индексът Dow Jones завърши 143 точки нагоре до 13,379.

Тъй като трудностите с жилищния пазар бяха в основата на глобалната кредитна криза от последните седмици, увеличението на продажбите бе повече от неочаквано.

Анализаторите се бяха подготвили за още едно понижение след спада от 4% през юни.

Още добри новини от Търговския департамент: увеличение на продажбите във фабриките.

Поръчките за трайни стоки (с употреба над три години) се качиха с 5.9% през юли, най-високо повишение за 10 месеца.

Анализатор коментира, че данните за жилищния сектор в комбинация с поръчките на трайни стоки сочат, че докато пазарът през август се е тресял, американската икономика е била истински жизнена.

Също и Nasdaq се покачи, с 35 пункта до 2,577.

Лондонският FTSE 100 затвори 23 пункта нагоре до 6,220, а франкфуртският Dax загуби пет пункта до 7,507.

Страхове от рецесия

Загрижеността за пазара на недвижими имоти в САЩ се засили в четвъртък вечер, когато босът на най-големия в САЩ ипотечен кредитор Countrywide предупреди, че низходящата тенденция може да прерасне в рецесия, която ще обхване цялата икономика.

„И преди съм виждал това кино и в края на филма винаги се завършваше с някаква форма на рецесия", казал е Анджело Мозило.

Последната турбуленция на пазара бе фокусирана върху сектора на вторичните ипотеки в САЩ, защото бяха отпускани заеми на хора с лоша кредитна история.

Нивата на отказ от плащане по вторичните ипотеки достигнаха рекордни височини за последната година на фона на по-високите лихви по ипотеки в САЩ, което от своя страна възбуди страхове, че в по-широкия пазар може да пострада кредитната наличност.