Доларът се срина на вчерашната предпоследна за седмицата сесия, след изнесеният много слаб доклад за деловата активност в американския Атлантически регион през септември. Американската валута беше широко разпродаване и отбеляза най-сериозния си спад от два месеца на сам.

Доларът беше под напрежение още от предишния ден, когато ФЕД запази лихвеното ниво без промяна и обяви, че инфлационния натиск се понижава.

За съжаление на голяма част от инвеститорите, бизнес индексът на Филаделфийския ФЕД отбеляза най-силния си спад от април 2003 г. През септември, той се срина до -0.4 пункта от 18.5 през август, при очаквания за спад до 14.8.Това окончателно затвърди мнението на пазара, че монетарната комисия няма да прави следващо покачване до края на 2006 г.

Еврото се покачи с 0.8% до ниво $1.2788, което е най-големия му еднодневен скок от два месеца насам. Американската валута се срина до 116.29 йени, което е спад от 0.9%. Преди Филаделфийския доклад, той се търгуваше на 116.80 йени. Британският паунд се покачи към еврото до най-високото си ниво от юни 2005. Към долара също отбеляза напредък и премина нивото $1.9000, като последно се разменяше за $1.9027.  

Федералният резерв на САЩ взе решение в сряда, да остави лихвеното ниво на 5.25%, което беше достигнато още през юни. Тогава ФЕД направи последното си 17-то покачване на лихвата за период от две години и половина.

Инвеститорите не бяха напълно сигурни, дали ФЕД ще запази лихвеното си ниво в сряда. В изказванията си след това обаче, банкерите акцентираха на забавящото се развитие на икономиката и успокояващата се инфлация, което не беше очаквано от „бичи" настроените играчи.

Постоянните американски лихви, може да накарат редица чуждестранни инвеститори да продават долари и да търсят нова високодоходна валута, особено сега когато ЕЦБ, Британската и Японската банка започват рестриктивната си политика.