Цената на петрола отскочи в четвъртък през нощта, в следствие на силното представяне на американските и азиатски капиталови пазари. Инвеститорите си отдъхнаха от обзелата ги паника, около наближаващата рецесия в САЩ и решиха да върнат част от капиталите на стоковия пазар.

Нюйоркската фондова борса най-накрая успя да обърне посоката на движение в сряда следобед, което пък даде силен тласък на цяла Азия и днес индексите са силно нагоре. Доброто настроение на NYSE се завърна, след като се заговори за промяна в регулацията по издаване на корпоративни облигации, както и от наближаващата дата за пускане в действие на пакета от икономически стимули предложен от Буш.

Американският лек петрол се покачва със 70 цента до $87.69 за барел, след като вчера удари ново 13-седмично дъно на $86.95. Лондонският брент петрол отбелязва ръст от 76 цента до $87.38 за барел.

„След борсовото рали на Wall Street вчера, петролът отново започна да бъде търсен", коментират анализатори.

Само от началото на седмицата, „черното злато" успя да изгуби близо $3 от цената си, заради инвеститорски опасение около наближаващата рецесия в САЩ и забавен икономически растеж в световен мащаб. Подобни негативни тенденции, са последвани от по-слаба производствена активност и следователно по-слабо търсене на суровини и горива.

Въпреки, че от началото на годината, петролът е с 13% по-евтин, то на годишна база цената е с 60% по-висока. Припомняме, че по същото време миналата година, петролът се котираше в ниските нива около 50 долара.