Вчера, петък 13ти, доларът се търгуваше на най-ниски нива от две години насам, преди срещата във Вашингтон на финансовите министри и централните банкери от Групата на Седемте най-развити индустриални държави, пише Daily Telegraph.

Слабостта на зелената валута доведе до това, че британският паунд се доближи още повече до заветната бариера $2, поскъпвайки с три четвърти цент през деня, макар при затварянето на търговията в Лондон малко отслаби устрема си нагоре и спря на $1.9828. От 1992 търговците и потребителите не са получавали два долара за паунд.

Спрямо единната европейска валута, американската валута падна до две годишен минимум на $1.3554, не много далеч от рекорда през декември 2004 от $1.3670.

Ниският курс на долара бе свързан с два доклада за икономиката на САЩ. Индексът на цените за производителите (Producer Price Index) се покачи с 1% спрямо предходния месец и с 3,2% спрямо март миналата година, което породи притеснения, че инфлацията трудно ще се овладее дори американската икономика да се забавя. Валутен стратег в Scotia Capital казва: „Пазарът е притеснен, че Фед няма да може да направи нищо свързано със забавянето на ръста, тъй като инфлацията остава висока".

Слабостта на американските потребители бе малко по-късно потвърдена от данните за търговията, които показаха, че дефицитът с останалия свят неочаквано намаля до $58 млрд.

Резкият спад на вноса поднови страховете за бъдещата насока на потребителските разходи, след като много собственици на жилища са принудени да плащат по-високи цени по кредитите си, а цените на петрола продължават да са високи и да нарастват. Независим доклад на Университета в Мичиган показа, че потребителското доверие е паднало на осем месечно дъно.

Въпреки тези доклади по-голямо внимание инвеститорите обърнаха на срещата на G7.

Валутните търговци си припомниха как по същото време през миналата година изказването на края показа, че G7 с радост ще позволи слаб долар като средство за справяне с глобалните дисбаланси. В месеца след срещата доларът падна със 7%. Сега инвеститорите внимателно следят дали няма да дойде някакво подобно изказване, което може още повече да смъкне долара надолу.

Изпълнителният директор на МВФ Родриго де Рато говори по-рано през седмицата, че доларът трябва да продължи да пада.

„През цялата седмица доларът бе слаб и докато не свърши G7, хората няма да искат да предприемат нещо ново и дори могат да станат къси на малко долари", казва главният валутен стратег на ABN Amro в Чикаго. „Рискът с G7 е, че някой казва нещо, което пазарът не очаква, независимо дали за долар/йена, евро/йена които са на рекордно равнище, или евро/ долар, които са на един процент от рекорда".