Столична община е подала проект за оползотворяване на геотермалната и слънчева енергия от обекти на общината, съобщиха от пресцентъра на СО.

Предложението е подадено към финансов механизъм на Европейско икономическо пространство към Министерството на финансите.

Проектът включва няколко етапа- обследване и описание на съществуващия геотермален ресурс, идентификация на ползвателите на геотермалната енергия, оценка на теоретичния и технически потенциал на геотермалните извори и слънчева енергия, прединвестиционни проучвания на предварително селектирани обекти, изготвяне на работни проекти.

Според зам. кметът на Столична община Ирина Савина, реализацията на проекта е от изключителна важност за Столична община, защото е насочен към защита на околната среда чрез намаляване на замърсяването и насърчаване използването на възобновяеми енергийни източници.

Общината е внесла три предложения по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г" по приоритет на Ос 1 за финансиране на проекти.

Те са за техническа помощ, с която да бъде изготвен инвестиционен проект за изграждане на канализация в местностите Манастирски ливади-изток в район Триадица, Кръстова вада -изток в район Лозенец и Гърдова глава в район Витоша.

Общата стойност на проектите е 1 милион и 500 хиляди лева. Разработката им ще даде възможност на Столична община да кандидатства за финансиране с готов работен проект за изграждане на канализация в тези местности, уточни г-жа Савина

В момента Столична община разработва и проектно предложение по Оперативно програма „Околна среда 2007-2013 г." за финансиране изграждане на отвеждащ канализационен колектор към главен клон І на Бояна. Строителството му е етап от изграждането на канализация в квартал Бояна.