В писмо до вицепремиера Меглена Плугчиева и екоминистъра Джевдет Чакъров кметът на Пловдив Славчо Атанасов изразява категоричното си несъгласие 120 хиляди тона балирани отпадъци от столицата да бъдат приети на сметището край Цалапица.

Атансов увери, че общината няма да преговаря за боклука срещу компенсации, съобщава Радио Пловдив.

Въпреки че двамата министри изискаха вчера отговора единствено на пловдивския градоначалник, писмото му до тях е придружено с подписите на кметовете на останалите 5 общини, които депонират битовите си отпадъци на депото край Цалапица.

В Пловдив представители на местните администрации без изключение се обединиха около позицията на Славчо Атанасов.
Свободният капацитет на сметището е 408 хиляди тона плюс 200 хиляди като авариен резерв.

При нормална експлоатация животът на депото ще е още 2 и половина години, а ако се приемат нови 120 хиляди тона софийска смет, времето се съкращава с година, което е неоправдан риск, коментира главният еколог на Пловдив Христо Минков.

Той припомни, че депонирането на договорените първоначално 200 хиляди тона отпадъци от столицата е намалило срока за ползване на сметището с още година и 5 месеца.

Кметът на Община Родопи Йордан Шишков обяви, че ще разреши протести на жителите на Цалапица и близките до депото села Оризари и Кадиево, ако хората пожелаят да блокират достъпа на камиони с боклук, който не е от пловдивските общини.

Междувременно стана ясно, че община Карлово е получила предложение да приеме балите с боклука от столицата.