Цената на петрола падна на нива около 110 долара за барел, след като ураганът Густав нанесе минимални поражения на рафинериите и платформите за добив на нефт в Мексиканския залив, а поскъпването на американската валута направи вложенията във фючърси на индустриални суровини по-малко привлекателни.

Половин час преди началото на европейската сесия в сряда контрактите на американския лек суров петрол с доставка през октомври се търгуват на нива от 108.90 долара за барел или с 0.74 на сто понижение от вчера.

Във вторник нефтените фючърси поевтиняха до 105.46 долара за барел на Нюйоркската стокова борса, като в края на сесията достигнаха 109.71 долара за барел.

Въздушен оглед, направен вчера на платформите в залива не откри никакви сериозни поражения и нефтени разливи след преминаването на тропическата буря.

Във вторник цената на суровия петрол падна до най-ниските си нива за последните пет месеца, след като доларът достигна седеммесечен връх срещу еврото, заради спекулациите, че американската икономика ще изпревари в стабилизирането си конкурентите от Европа и Азия.

През последните седмици прогнозите за развитието на европейската икономика стават все по-негативни, като опасенията бяха подхранени и от вчерашния доклад на Организацията за икономическо развитие и сътрудничество (ОИСР), в който се казва, че в еврозоната има забавяне на растежа, за разлика от САЩ.

Въпреки, че силата на Густав се оказа преувеличена, нефтодобивните компании спазиха изискванията за безопасност и целият добив на петрол в Мексиканския залив от около 1.3 милиона барела на ден и 95 на сто от добива на природен природен газ, отчетоха вчера от американското правителство.

Според анализаторите обаче, въпреки засилването на долара, цената едва ли ще падне до нива под 100 долара за барел, тъй като от ОПЕК и Русия вероятно ще реагират на такава тенденция и ще намалят добива.

13-те страни членки на Организацията на страните износителки на петрол, които дават около 40 на сто от световния добив ще се срещнат на 9-ти септември във Виена, са да обсъдят квотите и ценовата политика до края на годината.

Цената на контрактите на суровия петрол сорт Брент с доставка през октомври, също намалява, нефтът, добиван в Северно море поевтинява с 0.59 на сто, до 107.70 долара за барел.