Данните за прекъсванията на тока ще бъдат публикувани, предвижда новата методика за качеството на тока, подготвяна от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

В сметката на абоната няма да бъдат посочвани, но при съмнение ще може да се прави проверка. Регулаторът счита, че ще се увеличат и възможностите за контрол - дали тези прекъсвания са заради липса на инвестиции или в резултат на форсмажорни обстоятелства.

Диспечерите ще отчитат в обща система прекъсванията и резултатите ще се обобщават. В шестмесечен срок трябва проблемите да се отстраняват. ДКЕВР ще следи дали инвестиционната програма на дружествата води до отстраняване на проблемите с прекъсвания на тока.
Ще има два вида прекъсвания - планирани - за извършване на ремонтни работи и непланирани.

Очертават се зони, където има чести прекъсвания на тока по различни причини - например строителство и те трябва да влязат в инвестиционните програми и съответно проблемът да бъде отстранен.

Очевидно е, че има проблеми с прекъсванията и те обикновено са свързани с определени райони, посочи председателят на комисията Ангел Семерджиев.
Новата методика, подготвена от регулатора, ясно отделя форсмажорните условия, които причиняват прекъсвания на електричеството и тези, които са следствие от недостатъчно инвестиции.

При неизпълнение на целевите показатели, заложени в методиката, това ще се отразява върху приходите на компаниите. Семерджиев заяви, че в новата методика ще бъдат ясно указани правата на потребителите при спиране на тока и ще се защитават техните интереси.

Досега трите основни електроразпределителни компании използваха методики, които бяха трудно сравними. Практическата стойност на новата методика е много по-висока, повишена ще бъде и обективността, стана ясно от думите на Семерджиев.

Предвиждат се икономически стимули предприятията да подобряват качеството с темпове, характерни за европейските страни. Използвахме опита на останалите оператори от ЕС и се създаде нова методика, голяма по обем и тя ще бъде прилагана от следващия регулаторен период, каза още той.
Предстои обществено обсъждане на методиката.