Митническата ни администрация е подложена на постоянен мониторинг, оценка и контрол, както от компетентните институции в страната, така и от страна на европейските ни партньори, заяви министър-председателят Сергей Станишев.

Премиерът напомни, че в Мониторинговия доклад на ЕК от май 2006 г. беше отчетен значителният напредък по развитието на митническия административен и оперативен капацитет.

Там беше отбелязано, че в митническата област България във висока степен изпълнява ангажиментите и изискванията, произтичащи от преговорите за присъединяване. В резултат на тази оценка, глава "Митнически съюз" беше една от първите преговорни глави, изнесена в т.н. "зелена част" - без констатирани проблеми, припомни министър-председателят.

Той допълни, че в междинния доклад на Европейската комисия от февруари 2008 г. изрично е посочено, че "превантивните мерки, обучението и внедряването на най-добри практики намалиха възможностите за корупция в граничната полиция и митниците", както и че "борбата с корупцията по границите продължава да показва напредък".

Премиерът посочи, че с присъединяването на България към ЕС настъпиха редица промени, които оказват съществено влияние по отношение както на намаляването на корупционния натиск върху митническите служители, така и на ограничаване на контрабандата: бяха закрити 15, т.е. около 54 % от всички сухопътни гранични митнически учреждения, което означава, че в повече от половината от сухопътните ГКПП вече не се осъществява граничен митнически контрол.

С около 57 % е намалял обемът на внасяните и с около 60 % обемът на изнасяните стоки, подлежащи на митнически контрол и оформяне; в началото на 2007 г. са съкратени повече от 200 митнически служители.

Министър-председателят припомни и следните факти: през периода 2006-2007 г. митническите органи са установили 23 350 нарушения, от които 14 522 с висока степен на обществена опасност; през същия период в 277 случая са задържани около 2,7 тона наркотици, от които близо тон и половина хероин.

Българската митническа администрация многократно е оценявана положително за резултатите си по противодействието на нелегалния наркотрафик, подчерта премиерът.

Съществена е ролята на митническата администрация и при прилагане на мерките за защита на права върху интелектуалната собственост. Десетки хиляди са задържаните от митническите органи предмети с културна и историческа стойност при опит за контрабанден трафик. Задържани са стотици килограми изделия от благородни метали, както и милиони левове и чуждестранна валута. За краткия период от средата на 2006 г. досега, са установени над 2500 нарушения на акцизния режим, включително залавяния на фалшиви бандероли, бандероли с изтекъл срок на валидност и бандероли, предназначени за повторна употреба, посочи Сергей Станишев.