С тържествена церемония в масивите на ЗК „Родна земя"  край Русе утре от 10.00 часа ще бъде поставено началото на новия гроздобер. Стартът ще постави русенския кмет Божидар Йотов, който ще откъсне и първия грозд в лозовите масиви.

800 - 900 кг грозде от декар се очаква да приберат тази година в Русенско, след като миналата година добивът беше рекордно нисък - около 100 кг. от 1 дка. Тогава 90% от гроздовата реколта в Русе и региона беше провалена, заради рекордните валежи и наводненията.

"Винпром" -Русе се очаква да вдигне квотата и тази година да изкупи поне 7000 тона грозде, след като миналата година необходимото количество беше доставено предимно от Южна България.

Само месец преди началото на гроздобера беше затегнат контрола вурхи производителите на грозде в Русенска област.

По данни на русенското поделение на Изпълнителната агенция по лозата и виното са регистрирани само 4 800 дка от общо 13 500 дка лозови масиви в областта.

Масово неспазване на наредбата за безплатната, но задължителна регистрация, води до съставяне на първите актове на лозари. Теса заплашени от глоба до 3 000 лв. и конфискация на имуществото на стойност до 10 000 лв.

Причините да се изисква регистрация са свързани с необходимостта от създаване на лозарски регистър, който ще послужи за финансиране по САПАРД и др. програми. Нерегистрираните производители на грозде няма да могат да продават реколтата си на винпромите, ако не са регистрирани.