България заема 48-ма позиция по привлекателност на туристите, според доклад на Световния икономически форум, поместен в сайта на организацията (weforum.org). В класацията са попаднали 139 страни. Всяка от тях е получила оценка по 14 критерия - от нормативната база и екологичните условия до безопасност и сигурност, инфраструктура и човешки, културни и природни ресурси.

Най-привлекателни за туризъм и пътешествия са Швейцария, Германия и Франция. След тях се нареждат Австрия и Швеция. Швейцария събира общ показател от 5,68, следвана от Австрия (5,50) и Франция (5,41).

Непосредствено преди България са Тунис и Израел.  След нас пък се нареждат Португалия и Турция. Страната ни е на 99-о място по устойчивост на околната среда, на 81-во по сигурност, на 10-о по хигиена и здравеопазване и на 51-во по човешки, културни и природни ресурси.

В доклада е посочено, че световният туристически сектор бавно се възстановява от икономическата криза. Този процес е най-забележим в развиващите се страни, които изпреварват Европа и Северна Америка.