Жителите на четири балкански държави в бъдеще ще ползват по-евтини визи за влизане на територията на ЕС, след като в края на миналата седмица бе подписано споразумение за облекчен режим на пътуване, информира EUOBSERVER.

Македония, Албания, Босна и Херцеговина и Черна гора вече ще получават по-лесно визи за влизане в съюза. Независимо от желанието на ЕС, споразумение със Сърбия не бе постигнато.

Македония подписа съглашението в Брюксел в петък (13ти), а Албания, Босна и Херцеговина и Черна гора подписаха по време на срещата на правосъдните и вътрешните министри в Загреб на 14 април, събота.

Според постигнатото съглашение, четирите страни ще плащат по €35 за виза за т.нар. Шенгенска зона, докато досега те плащаха по €60.

Бизнесмените, журналистите и студентите ще ползват по-опростена процедура за издаване на визи, докато дипломатите няма да се нуждаят от визи за пътуване в Шенгеската зона. Припомняме, Шенген се състои от 15те страни членки на ЕС без Великобритания и Ирландия и включвайки Исландия и Норвегия, които не са членки на Евросъюза.

Няма визови изисквания за гражданите на ЕС при посещаване на страните от Западните Балкани.

В новото споразумение има и съглашение за „обратно приемане" - връщане на незаконно пребиваващи граждани на територията на ЕС.

Франко Фратини, комисарят по правото на ЕС, говори за „ясни и практични знаци на нарастваща и все по-близка кооперация". Преговорите и съглашенията ще донесат конкретна полза на жителите.

Облекчението на условията за издаване на визи според ЕС ще помогне на традиционно неспокойните Западни Балкани да застанат на пътя на реформите и да стабилизират законите и икономиката си.

Но Сърбия засега се изключва от компанията на четирите си съседи. Белград намира за неприемливо изискването за връщане на чуждестранните граждани, които са влезли в ЕС като нелегални емигранти от Сърбия.

„Съжалявам, че Сърбия не бе част от групата, която успя да завърши преговорите за визовите облекчения", казал е в понеделник Оли Рен, комисарят по разширяването.

Но ставало дума за технически въпроси и Рен по-скоро е убеден, че в не след дълго трудностите ще бъдат преодолени.

Германският член на Европарламента от дясно-центристите Дорис Пак, която често посещава Западните Балкани в качеството й на председател на делегацията на Европейския парламент за страните от Югоизточна Европа, е заявила, че визовото облекчение с тези страни вече е било належащо.

Не можем да ги караме да се държат по европейски начин, ако не им даваме шанс да дойдат в Европейския съюз и да говорят с европейците - те са изцяло отвън". Дипломатът е казала това в петък в Сараево по време на конференция за бъдещето на Западните Балкани, организирана от фондация Конрад Аденауер от ФРГ.

Правителствата от ЕС гледат с безпокойство на националистическите тенденции сред младите сърби, които заплашват в бъдеще да създадат сериозно напрежение в страната.

Ксения Миливоевич, глава на Сръбско Европейско движение, група за интеграция, заяви в Сараево, че отварянето на визовия режим със Западните Балкани „ реално ще подпомогне европейската идея".

„Не може да очаквате 25 - годишните, които никога не са пресичали границата, да разбират Европа и ползите от присъединяването към Европейския съюз и оттам да се борят за подобен ход".

„Твърде много усилия се искат да се влезе вътре през Шенгенската стена", добавя Миливоевич.