Регистрираните по ДДС търговци на зърно трябва да свържат касовите си апарати с информационната система на НАП най-късно до края на ноември 2011 г. Това гласят промените в Наредбата за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти чрез фискални устройства, които бяха обнародвани в петък в Държавен вестник. Новият срок важи само за тези търговци на зърно, които са регистрирани по ЗДДС и по Закона за съхранение и търговия със зърно.

В наредбата за фискалните устройства е записан и срок за осигуряване на дистанционна връзка с НАП на аптеките и дрогериите - 31 август 2011 г. Той важи отново само за  регистрираните по ЗДДС търговци на дребно с лекарствени продукти в аптеки и дрогерии, съгласно Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Тази крайна дата беше договорена с фармацевтичния бранш на съвместна среща с министъра на финансите и изпълнителния директор на агенцията по-рано през годината.

За всички останали срокът за установяване на дистанционна връзка с приходната администрация е краят на март 2012 г. Това на практика удължава крайната дата за свързване с НАП на всички регистрирани по ЗДДС лица, с изключение на търговците на зърно и аптеките. По данни на НАП, до момента около 15 000 фирми, сред които над 3000 бензиностанции, са изпълнили законовото изискване за свързване на касовите си апарати с агенцията.

Въпреки промените в законодателството, от сервизните фирми, които модифицират фискални устройства или заменят старите модели с нови, предупреждават, че с наближаване на крайните срокове, времето за регистриране на устройствата все повече ще се увеличава, поради струпване на заявките. От НАП напомнят също, че всички разходи по закупуване на нови касови апарати или модифициране на вече съществуващи се зачитат за разход за данъчни цели на търговците.

Допълнителна информация за това кой модел касов апарат може да се преправи и в кои случаи се налага закупуването на ново устройство може да се намери в интернет сайта на приходната агенция www.nap.bg или на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.