Министерският съвет прие проект на Национален план за разпределение на квоти за търговия с емисии на парникови газове за периода 2008 - 2012 година.

Планът съдържа основните принципи, въз основа на които е извършено разпределението на квотите като общо количество, на ниво сектори и на ниво инсталации. Квотите в него са определени на базата на данни за изпускани от предприятията емисии през периода 2002-2004 г., като е взета предвид и прогнозата за ръста на производството им до 2014 г.

Средно около 68,6 млн. тона на година са квотите, които се разпределят между предприятията, като в тях е включен и студен резерв.

Планът има за цел участието на страната ни в Европейската схема за търговия с емисии на парникови газове. Неговото разработване е подпомогнато от български и холандски консултанти по проект, финансиран по Програмата PSO на холандското правителство.

В настоящия Национален план за разпределение за периода 2008 - 2012 година са включени около 150 инсталации, които попадат в обхвата на Европейската схема за търговия с квоти за емисии на парникови газове.