След като оглави правителството на Украйна, Юлия Тимошенко има намерение да преразгледа част от руско - украинските газови договори.  Тя отдавна заявява, че е необходимо да се промени системата на газовите отношения между Русия и Украйна. В частност - да се премахне компанията посредник „РосУкрЕнерго". Сега заемайки поста премиер министър, Тимошенко ще се стреми към сключване на съответните договори - пише Gazeta.ru.

„Моята позиция остава без изменения - посредници на газовия пазар не може да има" - заявява Тимошенко. „Има го украинския ‘Нафтогаз', има Газпром, има две правителства - на Русия и Украйна. Посредниците не са нужни на никого и мисля, че именно в този ключ ще водим преговори с руската страна".

Тимошенко възнамерява детайлно да разучи всички нюанси на съглашенията, които засега остават тайна. Освен това „Блокът на Юлия Тимошенко" (БЮТ) иска да се върне към преговорите за цената на газа. Един от лидерите на движението отбелязва, че ако се възобнови преговорния процес с Русия, Украйна може да постигне регулиране на цените. Цените, които Газпром определи за 2008 г., не устройват украинската страна. Украйна разчиташе на $150-160 за хиляда кубически метра газ, Русия вдигна летвата до $179,5.

Причината за поскъпването на газа за Украйна всъщност е Туркмения: от тази средноазиатска република Газпром доставя синьото гориво в Украйна. Туркмения повиши закупните цени за Газпром и има намерение да ги повишава и по-нататък. Това нанася сериозен удар на енергоемката икономика на Украйна. Но анализатори изтъкват, че това далеч не е най-страшното, което може да се случи. Истинската криза може да се разгърне през 2009 г., когато цените на туркменската газ стигнат $150 за хиляда кубически метра, което означава газ за украинските потребители до $200-220.

Специалистите са на мнение, че украинската икономика няма да може да се справи с нещо подобно.

РосУкрЕнерго: 50% принадлежат на Газпром, 50% се контролират от украински бизнес структури, свързани с енергийното министерство на Украйна. До края на 2007 руският газ за Украйна струваше $130 за 1000 куб.м. След РосУкрЕнерго по веригата на доставките следва УкрГазЕнерго, смесена компания между РосУкрЕнерго и държавната украинска компания НАК (Нафтогаз Украины), която продава газа на населението.

Русия вече заяви, че е готова да премахне от веригата на доставките компанията „РосУкрЕнерго", но руските анализатори уточняват, че не става дума за пълно премахване на посредническата структура, а за подмяна на една компания с друга. Да се работи без посредник може най-рано след година, считат руснаците.

Още повече, Тимошенко планира да включи в този бизнес структури близки на БЮТ - неведнъж се споменава за групировката ИТЕРА. Наистина, въпреки връзките си с БЮТ, ИТЕРА е руска компания, а на този пазар позициите на Газпром са много силни и надали някой ще може да мери сили с газовия гигант.

Говори се също, че Тимошенко ще се постарае да възложи ролята на посредник на свързаната с БЮТ бизнесгрупа „Приват", която бе основен спонсор по време на предизборната кампания на БЮТ.

Според руските анализатори най-вероятно няма да се променят цените на руския газ, а по-скоро таксите за транзита му за Европа през украинската територия. Едва щом Русия започна да говори за повишение на цените, Украйна обяви за увеличено заплащане на транзита.

Така че не е чудно преди Нова година да се разрази поредната газова война.

Експертите очакват, че идването на власт на Тимошенко, която въпреки своя славянски чар не е любимка на Кремъл, означава невъзможност за Украйна да измени транзитните съглашения. Или пък ще може да ги измени, но много малко. Все пак има и гласове, които предвиждат, че след продължителни преговори ще се стигне до съглашение, което устройва едновременно и Русия, и Украйна.