Разработването на пилотен проект за местно развитие на "Странджа" събра в община Царево експертната мисия от чуждестранни и родни представители, съобщи Expert.bg.

Татяна Ренер от Словения, Тери О, Рийгън от Ирландия, експерти от Съвета на Европа, и Петър Миладинов - началник-отдел в Министерството на културата, са на посещение за да работят върху дългосрочната стратегия за развитие на тази територия, като в целия този процес се включи и културата.

Проектът е по линия на регионалната програма на Съвета на Европа за културно и природно наследство в Югоизточна Европа и ще се финансира от европейските фондове. В него са включени трите общини Царево, Малко Търново и Средец, като предстои между тях да бъде подписан меморандум за разбирателство.

"Целта ни е да разгледаме документи, планове, стратегии, да поговорим с хора от различни области и с обикновени граждани. В разговорите, които ще преминат под формата на интервюта, ще се интересуваме от това каква е визията на хората за бъдещето на територията. Идеята на проекта , който в момента разработваме, е да се обединят трите територии. Този проект е много важен, защото зад него стои Съветът на Европа", сподели Петър Миладинов, който е координатор на проекта.