Бедността ражда всички пороци. Тази максима е абсолютно валидна за наличието на високо ниво на корупция в бедните страни. Сомалия и Мианма отново са най-корумпираните държави в света, гласи ежегодният "Индекс за възприятие на корупцията" на "Трансперънси интернешънъл" за 2008 г.", цитиран от световните агенции. България е на 72-ро място в доклада, според който корупцията в страната се е увеличила. През 2007 година България е била на 64-то място сред изследваните страни с коефициент 4.1. Тази година коефициентът на България е 3,6 на сто.

От балканските страни страната ни е по-корумпирана от Гърция, Турция и Румъния. Почти на едно ниво сме по подкупност с Македония. От съседите единствено Сърбия ни „бие" по корупция. Равнището на корупция у нас е почти идентично с това в Китай, Мексико, Колумбия и Перу.

Ежегодният индекс класира 180 държави на база експертни оценки и проучвания на мненията за това доколко има корупция в публичния сектор. В доклада най-ниските нива на корупция се определят с оценка 10, а високите нива - с нула.

За втора поредна година Сомалия (оценка 1,0) и Мианма (оценка 1,3) са с най-висока степен на корупция. Най-ниско е нивото на корупция в Дания, за която е определен индекс от 9,3. Малко подкупи се дават и в Швеция, Нова Зеландия, Сингапур, Финландия и Швейцария.

Корупцията в бедните страни е причинила хуманитарна катастрофа, обяви "Трансперънси интернешънъл". "В най-бедните държави нивата на корупция може да са разликата между живота и смъртта, когато става въпрос за пари за болници или чиста вода", заяви шефката на организацията Югет Лабел. Според нея високите нива на корупция ще увеличат с 50 млрд. долара разходите за постигане на Целите на хилядолетието за развитие на ООН.

Корупцията е нараснала в България, Бурунди, Малдивите, Норвегия и Великобритания, отбелязват експертите. Сериозни резултатите в борбата с негативното явление се наблюдават в Албания, Кипър, Грузия, Мавриций, Нигерия, Оман, Катар, Южна Корея, Тонга и Турция.