За трета поредна седмица азиатските фондови пазари бележат ръст, като причините за това най-вероятно се крият в ниските цени на петрола и повишените потребителски разходи в САЩ. Огромният търговски дефицит на Америка е породен основно от далекоизточната търговия. Азиатските вносители в САЩ като Sony Corp. и Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. бележат най-висок ръст на акциите си.

Фондовите пазари отбелязаха рекордни повишения: в Индия 2,9%; в Сингапур за седмицата 0,7% с повишение от 14% от началото на годината, а в Индонезия от 1,5% до рекордно равнище, повишение от началото на годината 35%. Хонконгския индекс Hang Seng се вдигна до 18,000, което не се е случвало от 2000 година.

Индексът на „Морган - Стенли" за Тихоокеанска Азия отбеляза ръст от 0,1% до 129,64 пункта. Може да се каже, че пазарът вече се е опомнил след вълненията с ядрения опит на Северна Корея.

Японският Nikkei 225 Stock Average се покачи с 0,6%. Идексът Topix падна с 0,4%. Тайванският Taiex се търгуваше и в събота и също отбеляза повишение.

Развитието на азиатските пазари е свързано като скачен съд с повишението в Dow Jones Industrial Average. Dow за седмицата нарасна с почти 1% до рекорда от 12-ти октомври. Печалбата от акциите на някои американски компании надмина очакванията за приходи в най-големия пазар на произведени в Азия стоки.

Федералния резерв на Америка съобщи в четвъртък, че потребителските разходи за услуги са нараснали до нечувано равнище, макар това да е съпроводено със спад в пазара на жилища. Това доведе до убеждението, че американската икономика е достатъчно силна, за да понесе увеличаването на корпоративните печалби.

Най-характерно в Азия бе повишението на акциите на суровинните компании и на производителите на електроника.

Тъй като се очаква стабилизиране цените на металите на по-изгодно ниво, акциите на някои суровинни компании чувствително се повишиха. Акциите на BHP, най-голяма в света по пазарен дял и производство компания за метали, нараснаха с 6%. Вторите, Rio Tinto Group, отбелязаха 6% ръст. Най-големият производител на метал в Китай, Jiangxi Copper, нарасна с характерно за Китай двуцифрено число - 12%.

На лондонската стокова борса за метали, шестте стратегически метала, включително медта и цинка, поскъпнаха през тази седмица с 1,7%. Цената на никела е най-висока от 1987 г. насам.

Финансови анализатори смятат, че тъй като цените на масовите стоки и металите по принцип в края на годината се повишават, купуването на акции на големите суровинни производители е умен ход, което пък от своя страна допълнително насърчава цените на акциите.

Тази седмица петролът в САЩ падна с 2%, достигайки $57,22 за барел. Ниските цени на петрола понижават разходите за енергия, разширяват потенциалите на компаниите и насърчават потребителските разходи.

Цената на акциите на Сони корпорейшън, вторият по големина в света производител на потребителска електроника, през седмицата нарасна с цели 6%. Това се свързва със съобщението на печалбата на Sony Ericsson Mobile Communications Ltd., джойнт-венчър на Сони с Ериксон АВ, печалбата е 298 милиона евро за третото тримесечие.

Taiwan Semiconductor Manufacturing, най-голям производител на потребителска електроника, нарасна с 3,8%. „Мацушита електроникс", най-големия производител на потребителски чипове, отбеляза ръст от 5,6%. Най-големия в света по брой абонати мобилен оператор, China Mobile Ltd., нарасна за седмицата с 1,3%.


Негативна през тази седмица по известната причина бе търговията за Южнокорейските производители. Южнокорейският Kospi индекс падна с 0,3%. Акциите на Samsung Electronics Co., най-голям износител на Южна Корея, се понижиха с 0,6%, а LG.Philips LCD Co, втори в света по производство на екрани от течен кристал, се смъкна с цели 8%.

Загубите на LG.Philips са обявени $334 млн., което е съществен регрес спрямо печалбата за същия период през миналата година. Анализатори предвиждат, че спадът в Южна Корея е краткосрочен и в скоро време ще бъде заменен от възходящо движение в цените.
Източник: Bloomberg