В Москва се намира делегация, която ще се запознае как Русия изпълнява шестте принципа на регулиране на грузинско-усетинския конфликт, пише „Интерфакс". Днес в руската столица идва представителна делегация на Европейския съюз в състав президента на Франция, която в момента е ротационен председател на ЕС, председателя на Европейската комисия Жозе Барозу и върховния представител на външната политика и безопасността на ЕС Хавиер Солана.

Според руските експерти Русия вече е изпълнила всички точки по плана „Медведев- Саркози" за регулиране на грузинско-усетински конфликт. Бяха прекратени военните действия, беше обезпечен достъп до хуманитарна помощ. От своя страна Грузия, и в частост Европа, смятат, че Русия не е изпълнила докрай плана. Пример за това е създадената „буферна зона" на територията на Грузия. Евросъюзът смята, че в зоната на конфликта са необходими международни наблюдатели.

Позицията на Русия си остава същата - каквото си е наше, наше си е, каквото сме завладяли, също си е наше, а после ще обсъдим какво е ваше. Това е било заявено на неофициална среща, която се е състояла в Авиньон. Хавиер Солана съобщи, че мисия в състав около 200 души може да бъде насочена в региона още в средата на септември. Този въпрос ще се обсъжда на преговорите в Москва в президента Дмитрий Медведев. Двете страни трябва да определят мандата и срока на пребиваване на наблюдателите в региона, където ще ще осъществяват контол по съблюдаване на условията на премирие между Русия и Грузия.

Министърът по външните работи Сергей Лавров нееднократно е заявявал, че намеренията на ЕС да изплати свои наблюдатели в Южна Осетия и Абхазия „не е въпрос към нас, а към  Цхинвали и Суахули. Външният министър на Франция Бернар Кушнер призна, че има различия в интерпретацията на подписания документ отг Саркози и Медведев.  Според него различията са проблем на превода.

Както поясниха руските дипломати, във френския вариант на плана Медведев - Саркози, под който постави подписа си Михаил Саакашвили, фигурира предлога „en „, което означаваобезпечение на безопасността в Южна Осетия и Абхазия.

В руския вариант няма предлог, а в английския вместо „en „, има „for„ т.е. „для", което означава за. В последно време Русия смекчи позицията за международните наблюдатели. Тя предостави много добър достъп до територията в зоната на конфликта в Грузия. Канцлерът на Германия с надежда очаква срещата в Москва. Ангела Меркел твърди, че вероятно Саркози ще постигне прогрес в преговорите за руско-грузинския конфликт.

„Франкфуртер алгемайне цайтунг" цитира изказване на президента на Русия Дмитрий Медведев, в което той заявява, че иска равноправно партньорство в преговорите, а не конфронтация.