Цената на петрола започна днешната предпоследна за седмицата търговска сесия с покачване, след като за последните два дни изгуби $4 от стойността си. Това беше повлияно от сигналите за подновяване на преговорите с Иран и неочакваното покачване на запасите от бензин и петрол вчера.

Силното понижение на цената тази седмица, поднови разпродаването на суровината с най-бързи темпове от 15 години насам. Това неминуемо ще накара ОПЕК да обяви таргет нивото си, което не желае цената да пробие.

Американския лек петрол с доставки ноември се покачи с 31 цента до $61.05 за барел. Контрактите за октомври изтекоха на ниво $60.46 за барел, което ниво не бяхме виждали от 20-ти март. Дневното дъно беше достигнато на ниво $59.80 за барел късно снощи.

Лондонският сорт брент петрол се покачи с 17 цента до $60.46 за барел днес.

Запасите на дестилатни горива в САЩ, които включват гориво за отопление за зимния период, се покачиха с 4.1 млн. барела за последната седмица. В момента те са на най-високите си нива от 1999 г.

 Възможността за мирно разрешение на конфликта с ядрената програма на Иран става все по вероятна, след като световните сили и Иран се съгласиха на допълнителни преговори. Ахмадинеджад е заявил, че е готов да преговаря, но ще изисква повече гъвкавост от международната общност.