Цената на златото се покачи с повече от 3 долара на тройунция в понеделник, след като петролът продължи да връща изгубените си територии, но анализатори прогнозират, че няма да успее да пробие важните нива на съпротива.

Спот цената на „жълтия метал" отбеляза връх при $602.25 за тройунция, като тази сутрин се движеше в тесните граници $601.40/$602.40, което е малко над нивата при затваряне в Ню Йорк от $598.90/$599.90 в Ню Йорк.

Златото се понижи с около $4 за тройунция на американските пазари, след неуспеха да пробие над силните нива от $607-$608. В момента металът се търгува с 18% по-евтино от 26-годишният си пик при $730 за трой-унция от средата на май месец.

Спекулативните покупки от японски инвеститори спомогнаха на цената златото, но физическите покупки на метала се „укротиха", след като пазарите в Хонг Конг и Китай са затворени заради празници.

Анализатори от Сингапур не очакват цената на златото да се понижава повече, като много е възможно тази седмица да видим фючърсите на метала над ключовото ниво от $608 за тройунция.

Цената на петрола се покачи отново над $63 за барел, което е сигнал за нови връщания на загубите през идната седмица. Очакванията са златото да последва движенията на енергийните пазари.

Инвеститори предупреждават, че Американското правителство ще направи всичко възможно цената на барел да не се покачи над $65 преди изборите за Конгрес през ноември. Това автоматично ще ограничи и печалбите на златото.