Цената на златото се понижава днес, като обърна възходящия си тренд от вчера. Доларът се покачи в началото на днешната търговска сесия, след като данните за инвеститорското доверие в Германия се сринаха рекордно до -22 пункта от -5.6 през изминалия месец.

В сряда е заседанието на монетарната комисия на Федералния резерв, на която се очаква, лихвеното ниво да бъде запазено на ниво от 5.25%.

Цената на жълтия метал, често се движи в обратна посока на движението на американските пари, тъй като много инвеститори го разглеждат като алтернатива на сигурността, която иначе дава американския долар. Също така, силният долар прави златото скъпо за инвеститори в други валути.

За момента състоянието на стоковите пазари остава доста нестабилно, след като няма ясно изразен тренд, а инвеститорите следят валутните пазари за допълнително информация. Според анализаторите, докато има стабилно търсене на фючърси на метала, цената му ще задържа около $570 за трой-унция. Това обаче може да се промени в низходяща посока, ако търсенето почне да се „засища".

В момента цената на златото се котира на $581.80 за трой-унция. Цената на американския лек петрол гравитира около нивото $64 за барел, като в момента тя е $64.17. Лондонския сорт брент петрол е с котировка $64.54 за барел, което е покачване с 49 цента.