Днес цените на петрола прехвърлиха $61, след като докоснаха седем седмичен връх ден преди това, като увеличението се дължи на спад в горивните запаси на САЩ и напрежението около ядрената програма на Иран.

Американският лек суров петрол с доставка април се търгува с 12 цента по-високо, при ниво от $61.07 за барел, след като вчера отскочи с 88 цента и удари връх при $61.25, най-високата цена от втори януари. Лондонският сорт Брент за април покачи с 18 цента до $60.80.

Стойността на контракта за април нарасна с около 2 долара за два дена, подсилена първоначално от проблеми с петролопроводи и рафинерии в САЩ и от новините за неочаквано силния спад на горивните запаси в страната.

Количествата на склад на дестилатите в САЩ (включително и горива за отопление) намаляват с 5.0 млн. барела миналата седмица, което е най-големият седмичен спад от септември 2005 и над предвижданията на анализаторите за понижение от 2.9 млн. барела.

Запасите на бензин в САЩ също изненадващо намаляват с 3.1 млн. барела и търговците започват да се тревожат за летните запаси, когато потреблението е най-голямо. От друга страна запасите на петрол се увеличават с неочакваните 3.7 млн. барела, при прогнози за минимално нарастване.

Също нарастват страховете на търговците на петрол за евентуално прекъсване на доставките от Персийския залив, след като наблюдателите на ООН съобщиха, че Иран не е спазил срока за прекратяване на програмата си за обогатяване на уран, изтекъл на 21 февруари.

От Вашингтон заявиха, че големите световни сили ще се срещнат следващата седмица и ще започнат изготвянето на нова резолюция за санкции, които да бъдат наложени на Иран. Серия от проблеми на рафинерии в САЩ и други неочаквани затруднения представляват риск за горивните запаси на най-големия потребител на петрол.

Следващата среща на ОПЕК ще бъде във Виена на 15 март и ще бъдат дискутирани нивата на производство, но повечето членове, включително и най-големият доставчик Саудитска Арабия, намекнаха, че картелът ще остави доставките непроменени.