След като петролът се срина до под $50 за барел в средата на месец януари, цената на суровината започна отново да катери предишните си върхове. Първо причина беше връщането на студеното време през февруари и съответното покачване при търсенето на гориво за отопление, а след това геополитическите рискове станаха повод пазарът да се изнерви до краен предел.

Пониженото дневно добивни ниво от ОПЕК допълнително утежни положението, въпреки че през първите три седмици на март, цената на петрола падна с общо 6% до $56.17 за барел. В понеделник 2 април обаче, американският лек петрол удари връх за тази година над $67 за барел.

Имайки в предвид очакванията за силен ураганен сезон в САЩ през това лято, по-ниските обеми на производство на петрол и продължаващите геополитически затруднения, очакваме цената на нефта да продължа да се покачва в идните месеци. Естествено да не забравяме, че след няколко седмици започва и активния сезон за шофиране в САЩ, когато потреблението на автомобилни горива скача рязко.

Частната организация Tropical Storm Risk (TSR) предупреждава за доста силен ураганен сезон през 2007 г. Мартенските прогнози на TSR бяха ревизирани нагоре, като в момента те са за циклонна активност в САЩ със 75% по-висока от средното за периода 1950-2006. През февруари прогнозата беше за 60% по-силна активност от средното. Ако всичко това се сбъдне, ще станем свидетели на тежко нарушаване на доставките от петрол и горива в САЩ и резки скокове при цената на суровината.

TSR очакват 17 тропически бури, 9 урагана и 4 разрушителни урагана и отбелязва, че има 86% шанс 2007 г. да се нареди сред трите най-тежки години през последния половин век. Очакванията за силен ураганен сезон се базират на слабото състояние на La Nina през лятото, виждане което се споделя и от Американската администрация за състоянието на атмосферата и океаните. Според тях, занижената активност на La Nina се дължи на по-студената от нормално повърхност на водата в източната част на Тихия Океан. Според други частни метеоролози от Accuweather, наистина през 2007 г. ще станем свидетели на силен ураганен сезон, но той в никакъв случай няма да е по-силен от този през 2005 г.

Все пак е хубаво да отбележим, че прогнозите на гореспоменатите агенции бяха неточни през 2006 г., която се оказа една от най-спокойните години от много време насам, без урагани със сила от 4-та и 5-та степен. Тогава TRS предвиждаше от 4 до 6 разрушителни урагана, прогноза подкрепена и от Американската администрация по океанология.

Данните от Международната енергийна агенция допълнително подкрепят очакванията за по-висока цена на петрола в краткосрочен план. Според мартенския доклад за петролния пазар, световното производство на петрол се е понижило с 65 хил. барела дневно през февруари, отделно ОПЕК направи съкращаване на дневния си добивен обем с 0.5 млн. барела. Търсенето на суровината става все по-силно, което в един момент ще стане основна причина да се търси изравнителна цена между двете пазарни сили в по-висок диапазон над $70 за барел.

Продължаващите геополитически рискове с иранската ядрена програма едва ли ще изчезнат скоро, а напрежението около заловените 15 британски военнослужещи в ирански води, ще държат пазара изнервен за момента.

От техническа гледна точка, цената на петрола в момента тества съпротивата определена от 200-дневната пълзяща средна, чийто пробив би дал начало на ново рали към $68.10, а след това и към $73.75 за барел. Възможно е и в момента да излизаме от формация „глава с рамене" във възходяща посока към второто „рамо" в нивата над $75 за барел.

Силата и моментното ускорение на тренда продължават да са стабилни, което е предпоставка за нов натиск нагоре и тест на силната съпротива при $68 за барел и психологическата граница от $70. Все пак отдолу има разположена силна подкрепа към $60/$58. От техническа гледна точка, котировките на суровината трябва да затворят под $56, за да отменят текущия бичи натиск и да опитаме нов тест на ниските нива.