Нарастващото търсене на международни пътувания увеличава натиска върху климата и заплашва много морски, планински и равнинни дестинации, каза експерт на ООН в понеделник, цитиран от Ройтерс.

В момента туризмът формира 5% от глобалните емисии на парникови газове, а приносът на сектора към глобалното затопляне ще се увеличи, щом повече хора започнат да пътуват.

До 2020 година туристическата индустрия ще се удвои, определя генералният секретар на Световната Туристическа Организация със седалище в Мадрид Франческо Франгиали. Не може да се позволи с увеличаване броя на туристите да се удвоят и емисиите.

По време на тридневна конференция в швейцарския град Давос ООН представи пред учени, политици и бизнесмени свой доклад, в който се казва, че глобалното затопляне може да удължи летния сезон в северното полушарие и в страни като Канада, Британия и Русия ще възникнат нови възможности за организиране на пътувания в полярните региони.

Но повечето страни, особено по-бедните и островните държави, където туризмът генерира до 40% от икономическия продукт, виждат риск в покачването на температурите и свързаните с това промени в околната среда.

„Малко са икономическите действия, които зависят от климата в такава степен, както туризма", се казва в доклада. Водещият автор Даниел Скот посочва, че на всички дестинации ще се наложи да се адаптират в някаква степен.

Плажният туризъм и зимните спортове вече са пострадали от покачването на температурите, а учените предполагат, че предстоят още повече изключително горещи дни, силни ветрове, тропически бури, интензивни валежи, суши, горски пожари.

По много крайбрежни зони се е засилила ерозията, причинена от бурите, което се комбинира с по-интензивен „цъфтеж" на планктона и повече медузи заради по-високи от нормалните морски температури. Планинските курорти губят клиенти заради липса на сняг и по-къси ски сезони.

Промяната в климата представлява голяма заплаха за зоните, където се практикува гмуркане.

Повечето от кораловите рифове в света ще умрат, ако температурата на водите се повиши с 3 градуса по Целзий. Ще изчезнат и милиарди цветни рибки и морски създания, които живеят по рифовете.

Учени са установили, че повишаването на температурите заплашва съществуването на 30% от биологичните видове на Земята. Не по-малко тревожно от туристическа гледна точка е драстичното намаляване на броя на животни като слонове, лъвове и носорози, без които сафари туризмът в Африка ще е непълноценен.

Малдивите, чиято икономика зависи пряко от туризма, може да загубят цели острови при малко покачване на морското ниво. Стари градски центрове като Венеция и Манхатън могат да изчезнат под морските води.

Франгиали не е пожелал да посочва точната сума на възможните загуби от промяната на климата. Но е ясно, че много хора в засегнатите райони ще загубят работата си и икономиката ще се срине. „За някои дестинации последиците могат да са много силни".