Полският премиер Доналд Туск е избран от европейските лидери за председател на Европейския съвет, съобщава Би Би Си. За върховен представител на ЕС за външната политика е избрана италианската външна министърка Федерика Могерини, а не българската кандидатура - Кристалина Георгиева. Новината за избора съобщи в социалната мрежа Туитър досегашният председател на Съвета на ЕС Херман ван Ромпой на срещата на върха.

Припомняме, основните претендентки за поста на Катрин Аштън бяха италианката Федерика Могерини и българката Кристалина Георгиева. При пристигането си за срещата в Брюксел президентът Росен Плевнелиев обяви, че кандидатурата на Георгиева е достойна и с нея България е вдигнала високо летвата. Според държавния глава самият факт, че тя е едно от трите обсъждани имена за следващ европейски дипломат номер едно вече е огромен успех.

Могерини е лявоцентристки политик и министър на външните работи на Италия. Тя ще замени британката Катрин Аштън.

Дясноцентристкият полски премиер Доналд Туск е лидер на Полша от 2007 г. Той ще председателства срещите на върха на ЕС.

Президентът на Европейския парламент - социалистът Мартин Шулц, който пристигна за срещата на високо равнище, говори сърдечно на Могерини, наричайки себе си „фен". Това беше силна индикация, че тя ще бъде изборът на членовете на Европейския парламент.

Одобрение на парламента се изисква за всички 28 членове на новата комисия, а върховният представител на ЕС за външна политика, официално наречен върховен представител, също така е заместник-председател на комисията.

Катрин Аштън заемаше поста от 2009 г.

Кандидатурата на Могерини първоначално срещна трудности, след като източноевропейските страни я критикуваха като твърде неопитна и твърде мека по отношение на Русия. Тя е външен министър на Италия от февруари.

Запитан за Могерини и Туск при пристигането си за срещата на върха финландският премиер Александър Стуб заявил, че обикновено не се обзалага, но ще сложи парите си за тези две кандидатури, защото и двете са много компетентни.

По време на пресконференция в Брюксел Доналд Туск подчерта, че дълбоко вярва в смисъла на oбединена Европа. „За мен това е един много важен момент. Разбирам, че основната задача на председателя на съвет е постоянно да прави компромиси. И аз съм готов за това. В Полша дълбоко вярваме в смисъла на обединена Европа. За ЕС просто няма алтернатива", заяви Туск, цитиран от Новости.

Относно украинската криза новият председател на Съвета на Европа каза, че ще помогнат на Украйна, само ако могат да формулират обща визия за Европа. Той подчерта, че Европа се нуждае от мъдър компромис в Украйна. В същото време позицията по отношение на Русия трябва да бъде смела, но не и радикална, каза още той.

След избирането си Могерини заяви, че конфликтът в Украйна трябва да бъде решен по дипломатически начин, съобщава РИА Новости. С Катрин Аштън и министри от различни държави опитвахме и полагахме усилия, за да допринесем за диалога. Ще имаме време да обсъдим дали това е успешно, но сега изглежда, че не е така, заявява тя.

Федерика Могерини цитира Катрин Аштън, че всички знаят, че военният начин не е решение на кризата и не е в полза на първо място на самите украинци. Трябва да остане отворен дипломатическият път и след това чрез комбинация - санкции и дипломация надяваме се, че може да има успех. Сега това не е така, каза още Могерини.

Тя поеме новия си пост на 1 декември 2014-та година.