Министърът на транспорта Петър Мутафчиев докладва на министър-председателя Сергей Станишев изводите от проверките на мобилните групи, извършени в системата на железопътния транспорт, въз основа на които е взел решение да освободи от заемания пост изпълнителния директор на „БДЖ" ЕАД Олег Петков.

Мутафчиев информира премиера, че констатираните в доклада пропуски и нередности водят до извода, че ръководството на „БДЖ" ЕАД не е осъществявало своевременен и засилен контрол.

Не са определени срокове за запознаване на персонала с новите ограничения при пътуванията и мерките за безопасността на пътниците, нито конкретни действия за въвеждането им в системата на БДЖ.

Поради допуснати пропуски и слабости в работата ще бъдат освободени управителят на „Пътнически превози" ЕООД Димитър Петков, заместник-директорите на „Пътнически превози" ЕООД Николай Николов и Георги Иванов, Иван Лалов, директор на дирекция „Безопасност и контрол" в БДЖ, и Христо Иванов, директор на поделение „Пътнически превози" - София.

Категоричното мнение на министър-председателя е, че действията на министъра на транспорта по време на трагичния инцидент са били адекватни на ситуацията, а предприетите от него мерки за повишаване на контрола и безопасността на пътническите превози в железниците са професионални и отговорни.
Затова премиерът Сергей Станишев отхвърли подадената от министър Петър Мутафчиев оставка.

Министър-председателят Сергей Станишев препоръча на министър Мутафчиев да бъде отправена покана към Европейската железопътна агенция за разследване на произшествия да предостави свои експерти за подпомагане на разследването на причините за трагичния пожар във влака София-Кардам.

Възможност за това дава Европейската директива за безопасност в железниците. Според премиера, започналата комплексна проверка на състоянието на кушет-вагоните следва да бъде разширена за всички вагони.

Премиерът Станишев одобри предложените от министъра на транспорта кадрови промени и препоръча те да бъдат извършени максимално бързо.