Узбекистан активно привлича инвестиции в промишленото производство и модернизацията на предприятия в сферата на хранително-вкусовата и преработвателната промишленост, химическата промишленост, текстилът, фармацевтиката и др.

Това стана ясно по време на срещи на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков с министъра на икономиката на Узбекистан Галина Саидова и министъра на външноикономическите връзки, инвестициите и търговията Равшан Гулямов. Министър Трайков е на посещение в Ташкент в рамките на азиатската си обиколка в Грузия, Азербайджан, Узбекистан и Казахстан, съобщават от пресслужбата на министерството.

Узбекистан иска да привлече стратегически инвеститори в иновативни и модерни предприятия за преработка на собствените си ресурси - минерални суровини, памук, плодове и зеленчуци, като част стратегията на страната за промяна на профила й от аграрна към индустриална държава. Това дава големи възможности за български компании, които искат да разширят производството си и самостоятелно или със съвместни дружества с узбекски фирми да стъпят на азиатските пазари, подчерта министър Трайков.

По думите му Узбекистан е добра платформа за достъп на български стоки и услуги на един огромен пазар, какъвто са страните от Южна и Източна Азия, а България е добра платформа за узбекски компании, които искат за навлязат на европейските пазари.

Министър Трайков подчерта още силните позиции и конкурентоспособността на българските фирми в производството на машини и оборудване за преработка на храни, строителството, транспорта и логистиката, текстила, производството на медикаменти, вино, парфюмерия и др.

Български предприемачи могат да се възползват от ресурс  за съфинансиране от техния Фонд за насърчаване на инвестициите, чийто капитал е 10 млрд . долара. Малките и средните предприятия ползват облекчен данъчен режим, а за инвестиции в приоритетните сектори в определени региони се предвижда освобождаване от данъци за период, свързан с размера на инвестициите.

Туризмът също беше една от темите, обсъдени на срещите с двамата министри. Узбеките познават „Златни пясъци" и могат отново да бъдат привлечени на българските летни курорти, подчерта министър Саидова. Министър Трайков подчерта даденостите на страната ни да разнообрази туристическото предлагане с формите на зимен, културен туризъм, СПА, винен, еко и селски. Двамата обсъдиха възможността за осъществяване на чартърни полети и улесняване на процеса по издаване на визи за туристи от двете страни.