Според ежемесечното проучване на Университета в Мичиган, потребителите очакват цените в САЩ да се покачат с 5.2% през следващата година, това е най-негативният резултат от 1982 г. Едновременно с това, търговията с TIPS (предпазени от инфлацията правителствени ценни книжа) показва, че очакванията на трейдърите са за 2.95% инфлация през идната година, тоест под средните 3.1% през последните години.

Разликата никога не е била толкова широка, изтъква Bloomberg. Потребителите плащат рекордни цени на бензина, оризът е рекордно скъп, пшеницата не спира да поскъпва. Само че според търговците на бонове стоковият пазар в момента е един раздут балон, който предстои да се спука.

Има много хора, които не вярват, че икономиката ще успее да поддържа още дълго време тези цени - счита трейдър на TIPS за Barclays в Ню Йорк. Според анализатора, в скоро време цените на петрола и суровините ще се понижат.

Индексът на Reuters/Jefferies, отчитащ 19 търговски стоки (включително кафе и царевица), за последните 12 месеца се е повишил с 31%. 

За същото време потребителските цени в САЩ са се покачили с 3.9% на годишна база, посочиха от Министерството на труда миналата седмица. Инфлацията в САЩ е най-ниската от октомври. Не поскъпват жилищата, електрониката, дрехите. Поскъпват храните и бензина, които се купуват ежедневно.

В резултат на това хората са с нагласи, че инфлацията е значителна, изтъкват брокерите на ценни книжа.

През юни 2007 потребителите прогнозираха инфлация от 3.4%, а търговците на TIPS (пазар от 500 млрд. долара) - 1.48%. Прави са били потребителите: средното ниво на инфлацията е 4.1% през тази година.

Дори цените на по-рядко използвани стоки като автомобили, самолетни билети и хотелски стаи да спадат (сега в САЩ новият автомобил средно струва с 1.3% по-малко отколкото преди една година), потребителите реагират с по-слаба покупателна страст, тъй като виждат по-високите цени на храните и петрола.

Още прогнози за американската икономика от екипа на Bloomberg: БВП през второто тримесечие няма да отбележи никакъв растеж, до първото тримесечие на 2009 г. инфлацията ще спадне до 2.5%.

Правителството на САЩ за пръв път емитира TIPS през 1997 г. По предпазените от инфлация ценни книжа се плащат по-ниски лихви по сравнение с „трежъри боновете". Издадените през януари TIPS предлагат лихва с 2.95% по-ниска, отколкото „редовните" правителствени бонове, докато преди година разликата бе 2.03%. Разликата, известна под термина breakeven rate, изразява темпа на инфлация за периода на живот на ценните книжа, очаквана от трейдърите.

Хората от Федералния резерв, които вземат решение за лихвената политика, отчитат инфлационните очаквания както на потребителите, така и на брокерите. Ясно е, че когато тези две групи дават противоположни сигнали, решенията на централните банкери стават доста по-трудни. За последен път двете категории са имали сходни инфлационни очаквания през април 2006 г.

Специалист по търговия с ценни книжа от Morgan Stanley обяснява, че в психиката на пазара почти е вкоренено да се мисли, че когато икономическото развитие се забавя, инфлацията също спада. Но в икономическото явление стагфлация, характерна за 1970-те години, слабата икономика съжителстваше с повишаващи се цени.

Според друг трейдър в Ню Йорк, търговците на TIPS подценяват ефекта от слабия долар, покачващите се цени на търговските стоки и рекордните цени на вноса, фактори действащи паралелно с нарастването цените на горивата и храните, така че в момента TIPS представляват добра сделка.

Според още един пазарен играч, купуващ TIPS с падеж три до пет години, сега потребителите имат повече право от брокерите, които подценяват инфлацията.