Одисеята по спасяването на ценната екосистема на местността Иракли и нос Емине продължава. Надеждите на тези, които считаха, че в резултат от проявената обществена позиция правителството еднозначно ще определи ангажимента си към опазване на българската природа, не бяха удовлетворени напълно. 

Днес министърът, отговарящ за екологията на България, г-н Джевдет Чакъров, издаде заповед, с която се продължава временната забрана за строителство и други дейности в района на Иракли-Емине.

Както се казва в съобщението за пресата от МОСВ, тези територии са потенциални зони от НАТУРА 2000.

Следва обаче феноменално дългото изречение, което редакцията предлага на заинтересуваните за дешифриране:

„Във връзка с решението на Министерския съвет от втори март тази година за одобряване на списъците със зоните по НАТУРА 2000 в заповедите за зоните от екомрежата да не се включват населени места и урбанизирани територии по одобрени и влезли в сила общи устройствени и подробни устройствени планове, в обхвата на заповедта за Иракли не се включват предвидените в действащия от 1997 година териториално-устройствения план на община Несебър зони за застрояване в района".

С други думи, забраната за строителство вече не важи за площ от около 1000 дка., които в размирната 1997 са били предвидени за строителство.

Все пак останалите близо 38 000 дка са забранени за строителни дейности със срок една година, или до издаването на заповед за обявяване на защитена зона за опазване на птиците в района на Иракли-Емине.