За днес бе насрочено подписването на договора за покупка от Renault-Nissan на 25% плюс една акции в руското автомобилостроително предприятие АвтоВАЗ. Цената, по която блокиращия пакет минава към чуждестранните инвеститори, е определена на 1 милиард долара.

По време на събитието генералният директор на държавната корпорация „Ростехнологии" Сергей Чемезов, който е и председател на съвета на директорите на АвтоВАЗ, е съобщил, че компанията може да осъществи първично публично предлагане на акции през септември 2008 на борсите на Лондон и Русия.

„В края на септември планираме да направим IPO на АвтоВАЗ. Акциите на компанията ще се търгуват както в Русия, така и на Лондонската борса", думите на Чемезов цитира РИА Новости.

На свой ред Патрик Пелата, заместник директор на Renault, заяви от париж след подписването на контракта, че в скоро време Русия ще се превърне във водещия автомобилен пазар на Европа.

„Руският пазар значително изпреварва останалите автомобилни пазари на Европа и нараства с най-бързи темпове".

Сумата по сделката ще бъде преведена по сметките на АвтоВАЗ още днес. Чемезов е обяснил, че в зависимост от това как работи предприятието, през 2010 г. руснаците могат да получат допълнително 166 мл. долара.

Сред другите новини на днешния важен за АвтоВАЗ ден е и изказването на президента Алешин, че в скоро време компанията може да започне да произвежда автомобили на базата на Renault Logan, които вероятно ще се приемат добре на руския пазар.