Търговско-промишлена палата - Стара Загора изпълни проект „Интегриране на стратегия за заетост в планирането на местно икономическо развитие на община Мъглиж за периода 2007 - 2013 година", съобщава news.bg.

Той беше реализиран като част от програма „Активни услуги на пазара на труда", която се изпълнява от Агенция по заетостта по заемно споразумение със Световна банка.

В рамките на проекта беше създаден устойчив работен екип за планиране на местното икономическо развитие, с участието на кметове и специалисти от общината.

Работният екип премина 5-модулно обучение. Сред жителите от всички населени места в община Мъглиж беше проведено анкетиране, за да се създаде ясна представа за наличните човешки, финансови и материални ресурси.

Резултатите от анкетата спомогнаха да се определят насоките за развитие на икономическия и социален живот в общината и да се анализират възможностите за привличане на инвестиции. 

Събраните данни и разработените анализи спомогнаха да се създаде „Стратегия по заетостта на община Мъглиж за периода 2007-2013 година", План за действие и Програма за реализация.

Плановите документи бяха разработвани от специалисти на Палатата в продължение на 4 месеца. Документите бяха разгледани и приети от Общински съвет на община Мъглиж на сесия през месец юли.


Тези документи, както и изработеният по проекта уеб сайт (www.chambersz.com/maglizh) на общината бяха представени и обсъдени на заключителния за проекта информационен ден.

Бъдещи приоритети на Мъглиж ще бъдат отглеждането на етеричномаслени култури, трайни насаждения, възраждане на занаяти и селски туризъм, съобщи по време на Информационния ден секретарят на общината Димка Нейкова.

По време на информационния ден бяха направени предложения да се разработят проекти за изграждане на туристическо селище в село Зимница и за изграждане на водопровод в с. Селци, където проблема с водоснабдяването все още е нерешен.