Историци, дизайнери и депутати критикуват новия модел на британските монети. На него държавният герб е разделен на шест части, всяка от която сама по себе си ще краси монетите от 1 до 50 пенса, пише The Telegraph.

Ако седемте монети се съберат, те дават заедно Герба на кралицата. На монетата от един паунд е целият Кралски герб.

Този дизайн е избран на национален конкурс с 4000 участници. На герба са изобразени трите лъва на Англия, лъва на Шотландия и арфата на Ирландия. Уелският дракон го няма. Не по-малко драматично за някои е премахването на образа Британия (Britannia) от британските монети от 50 пенса.

Благородната дама Британия се появява преди две хиляди години като римска персонификация на Британските острови. По време на император Антоний Пий (138-161 г. от н.е.), тя е изсечена на римска монета. В самата Британия,  чак при крал Чарлз II в края на XVII век „Британия" е поставена на медния фардинг. Говори се, че кралят наредил неговата метреса, прочута красавица, да позира за монетата.   

Новият дизайн привидно не впечатлява специалист като Стефан Байли, основател на Музея за дизайн. Според него 26 годишният автор на проекта за новите британски монети, е  събрал фрагментирана, както и девалвирала идентичност. Байли добавя: „Само аз ли пропуснах Уелския дракон?"

„Наскоро Париж избра супермодел за образ на матроната. Мисля, че Кейт Мос ще събуди моментен интерес, преди монетите да изчезнат напълно. В противен случай, каква друга иконография ще улови настроенията в съвременна Британия? Вероятно не авиолайнер приближаващ се към хоризонта. Това или пък индийския Land-Rover".

Дейвид Дейвис депутат от опозиционната Консервативна партия заявява: Като горд британски субект, монархист и уелсец, аз съм възмутен, че няма правилно представяне на Княжеството (Уелс), още повече, че монетите се секат в Уелс.

Електронната енциклопедия Wikipedia твърди, че таблоидите във Великобритания са подели кампания „Спасете Британия", която доведе до обещанието на правителство старият символ на Британските острови да се върне в следващите издания на монетите.

Островните журналисти изглежда се чувстват задължени да отдадат нужното възмущение за загубата на тръгващия още от римляните символ Британия върху монетата от 50 пенса, като обаче признават, че образът на богинята за три столетия не е привлякъл много лоялност, за разлика от френската женска светица Мадлен.  

В момента във Великобритания циркулират 27 милиарда монети, като ежегодно към тях се добавя още един милиард.

Новите монети влизат в обращение това лято. Предстои първата подмяна на облика на монетите във Великобритания, неизменни в сегашния си вид след април 1968. Обикновено монетите във Великобритания се сменят при смяна на краля, но при повече от 50-годишното царуване на Елизабет II, този неписан принцип може да се пренебрегне.

Дизайнерът на серията Матю Дент счита, че е важно между монетите да има една главна тема. „Мога да си представя как хората си играят с тях, нареждат ги на масата и им се радват. Ще се радвам ако с монетите си играят всички, от децата в училище до народа в кръчмите".

Главният изпълнителен директор на Кралския монетен двор казва: „Това е единственото произведение на изкуството, с което населението е ежедневно в досег. Това е важно за начина на живот на страната".

The Telegraph твърди, че новият дизайн е най-голямото сътресение в системата от въвеждането на десетичната система през януари 1971 г. и в английските монети.