Министърът на транспорта Данаил Папазов и испанският посланик Дон Хосе Луис Тапиа направиха първа копка на рехабилитацията на железопътния участък Пазарджик - Стамболийски.

Той е част от жп линията „Септември - Пловдив". Останалите две отсечки, на които до един месец предстои да бъде започнато строителството, са „Септември - Пазарджик" и „Стамболийски - Пловдив".

Общата дължина на трасето „Септември - Пловдив" е 53 километра и цялостната му рехабилитация, която ще позволи движението на влакове със скорост 160 км/ч, ще струва близо 320 милиона лева.

Очаква се тази част от магистралния жп път „София - Пловдив - Бургас" да бъде завършен през 2015 година. А до 2018 година, след като бъде извършена рехабилитацията на трасето „София - Септември", до Бургас от столицата да се стига за около 3 часа.

На събитието присъстваха и още всички зам.-министри на транспорта, областните управители на Пазарджик и Пловдив, кметът на Пловдив, както и над 100 жители на град Стамболийски. Може би именно към тях беше отправено посланието на министър Папазов, който заяви, че строителството на нови отсечки ще бъдат създадени нови работни места.

Областният управител на Пазарджик Иван Йорданов каза пред Money.bg, че се очаква да бъдат открити 60 работни места в неговия регион, както и да бъдат ангажирани много местни фирми като подизпълнители.

Генералният директор на НКЖИ Милчо Ламбрев заяви, че във връзка с рехабилитацията ще бъде направена временна организация на движението в участъците, като свободно ще бъде преминаването по един от двата пътя, но това няма да доведе до нарушение при движението на влаковете в региона.

Министър Папазов говори по темата за цените на билетите в БДЖ. Той посочи, че увеличението на  цените на билети за влакове с предварителна резервация (бившите експреси) ще бъде средно с 8 на сто. На практика това означава пътуването до морето да се оскъпи  до Варна с 1,5 лв., а до Бургас с 2 лева. Повишението ще влезе в сила от 1 март 2014 година.

След като вчера Папазов заяви, че за „железопътен тероризъм" ще се налагат наказания до 8 години затвор, днес той посочи, че при особено тежки случаи, при които се е стигнало и до човешки жертви, наказанието ще бъде още по-сурово, а именно 15 години.