"Вторият тур на местните избори затвърди доминацията на ГЕРБ", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Множество сигнали за купуване на гласове, присъствие на жандармерия на някои места, странни коалиции за подкрепа на кандидатите, които отиват на балотаж и ниска избирателна активност - така изглеждаше вторият тур на кметските избори, който се проведе в неделя. В него залогът за ГЕРБ беше дали ще успее да постигне победа в между 18 и 20-те областни градове, каквито заявки правеше по време на предизборната кампания председателят на щаба Цветан Цветанов. Дали БСП ще може да задържи някоя от областните си крепости или крахът й в големите градове ще е пълен. И ще съумеее ли Реформаторският блок да спечели областен център извън градовете, в които вече няколко мандата управляват кметове с тяхна подкрепа като Монтана и Кюстендил.
Другата интрига за втория тур е дали кметовете-феодали - тези, които се борят за трети мандат и за които има сериозни съмнения за произхода на личните им и на семейството им доходи, ще запазят властта си.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Токът за бизнеса поевтинява със символичните 2.8%" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Въпреки заплахите на работодателите за протести Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) намали само с 2.8% цената на тока за индустрията от 1 ноември. Това стана възможно, след като таксата "задължение към обществото", която през лятото скочи със 100%, бе "орязана" с 1.07 лв. - от 37.90 лв. на 36.83 лв. за мегаватчас. Точно такива бяха и предварителните сметки на комисията, оповестени през миналата седмица и определени от работодателите като подигравка.

Цената за бита се запазва. "Така ще се гарантира, че при евентуално поскъпване на природния газ домакинствата няма да бъдат подложени на риска цените на електроенергията да бъдат повишени", обясни председателят на КЕВР Иван Иванов.
Прочети още от статията на в. "Сега"

„Дъщерята проститутка, синът - смартфон", четем на първа страница на в. „24 часа"
Кой обърка изборите? Пак журналята, разбира се
Най-смешното нещо на тези избори беше една зам.-председателка на ЦИК, която шамароса журналята с цитат от датския философ от ХIХ век Киркегор.
Половин час тази фурия Мария Мусорлиева вилня и фуча на екрана на "Нова", бетер онази циганка, която ругаеше зетя си, че се правел на "меринджей" - демек мениджър. Помните ли я? И за финал, бум - Киркегор!
Той бил предпочитал дъщеря му да е проститутка, отколкото синът - журналист!
Да, ама тази Мария от ЦИК също си има "меринджей", който я е сложил там да ръководи гласуването. И това не е кой да е, а Волен С. Който май няма сестра, но определено се препитаваше като журналист от зората на прехода, та до парламента.
Прочети още от в. „24 часа"

"БЕХ раздал 2,04 млрд. лева заеми" е заглавиe от в. "Труд"
Българският енергиен холдинг (БЕХ) е кредитирал дъщерните си дружества и „Топлофикация София" с близо 2,04 млрд. лева, показва отчетът на компанията за деветмесечието на 2015 г.
Според документа само за последните три месеца заемите, отпуснати от холдинга, са скочили с нови 100 млн. лева. Отделно от това холдингът има да връща заем по облигационна емисия от 973,8 млн. лева.
Прочети още от в. "Труд"

"470 лева минимална заплата за продавачка", е водещo заглавиe на в. "Стандарт"
Минималната заплата в търговията на едро и дребно догодина ще бъде 470 лв. - с 50 лв. повече от най-ниското месечно възнаграждение за страната - 420 лв. Това се договориха синдикати и работодатели в сектора. Търговията на едро и дребно са двете икономически дейности с най-голям принос за високия среден ръст на минималните осигурителни доходи от 7,5% за 48 от икономическите сектори, за които синдикати и работодатели се договориха. За работещите в сферата на търговията догодина осигурителните прагове за различните категории персонал скачат с 8,3%. Увеличението не е най-високото договорено при тазгодишните преговори, но в сектора заетите са най-много - 332 174 души. За квалифицираните работници в търговията прагът се вдига от 550 на 600 лв., а за специалистите на 1030 лв. при сегашни 950 лв. "Радвам се, че успяхме да постигнем договореност за тези увеличения със Съюза на търговците в България", заяви Наташа Михова, председател на Синдикалната федерация на услугите към КНСБ. Отчетени са както по-високите нива на заплащане на персонала в търговските вериги, така и възможностите на малките магазини в страната.
Прочети още от в. "Стандарт"

"Най-мъничката жертва в руския самолет едва на 10 месеца" четем на първа страница във в. "Монитор"
Комунистите и Патриархът заклеймиха Хелоуин след трагедията
Най-малкото дете от от загиналите в катастрофата на руския Airbus A321 в събота в Египет е било едва на 10 месеца, пише в. „Московский комсомолец". Снимката на бебето Дарина с главоломна скорост обиколи интернет и стана един от символите на трагедията. Тя е направена преди излитането от Санкт Петербург за Шарм-ел-Шейх в началото на почивката от майката на детето - Татяна Громова и е пусната в мрежата с коментара: „Най-важната пътничка". Съдбата обаче е решила, че тази почивка ще бъде последна за семейството, както и за останалите пътници и екипаж в падналия самолет - 224 души. Сред загиналите има 24 деца, 137 жени и 56 мъже.
Причината за катастрофата засега е неясна - в неделя започна анализа на двете черни кутии, открити на мястото на катастрофата. Според РИА Новости екипажът се е оплакал от двигателите. Според дъщерята на втория пилот, той се е оплаквал от техническото състояние на машината преди да излети от Санкт Петербург. Със сигурност е известно, че машината е започнала рязко да се снижава - с около 1800 м в минута и се е разпаднала във въздуха.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Излишъкът в бюджета се стопи до 57 млн. лв.", пише в. "Капитал Daily"
Консолидираният бюджет е на излишък и към края на октомври, показват предварителни данни и оценки на Министерството на финансите. Положителното салдо е в размер на 57 млн. лв., но вероятно това ще е последният отчетен период, при който приходите надхвърлят разходите. В рамките само на един месец правителството е стопило 565 млн. лв. от излишъка, т.е. с толкова разходите са надвишили приходите през октомври. Предвид ревизирания нагоре дефицит за 2015 г. през ноември и декември тази разлика ще достигне 2.333 млрд. лв., или 3.3% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП). От ведомството на Владислав Горанов изтъкват, че големите разходи се дължат "основно на по-високите разходи по сметките за средства от ЕС, където за разлика от предходните месеци се очаква дефицит".
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Rex et lex*", пише в. "Сега"
Скоро ще бракуват един от фундаментите на Вашингтонския консенсус - либералната доктрина, изкована в края на 80-те години да води прехода на страните от Източния блок към демокрация и пазарна икономика. Международният валутен фонд ще преразгледа едно от най-твърдите си правила, забраняващо да се отпуска заем на държава, спряла да плаща дълговете си към публични кредитори - държави и междуправителствени организации. Помните как заради същия принцип това лято целият Европейски съюз, вкупом и България, беше притиснат да отпусне 7 млрд. евро "мостов заем" на Гърция, за да плати тя просрочените си задължения към МВФ и Европейската централна банка, че чак тогава могъл да се задейства приетият трети "спасителен" пакет. Не мина половин година, ето че МВФ се гласи на бърза ръка да зачеркне това правило, което бранеше като най-сакралния измежду Бретън-Уудските завети. Нормалният човек се пита
Прочети още от в. "Сега"

"Математикът проф. Михаил Константинов пред „Труд": Хакерите искат да са яки, но не са" пише в. „Труд"
Истинската избирателна активност е 59%, отличен резултат за ЕС
- И на втория тур имаше хакерски атаки, откъде идват те, проф. Константинов?
- От цял свят - Азия, Европа, Америка. Хакерите искат да покажат, че са по-яки. Е не са. Атаките им бяха овладени бързо. Освен това тези момчета не знаят, че българската избирателна система не зависи от интернет. Забавляват се хората! Преди време удариха Полша, сайтовете на държавните й институции излязоха от строя за цяло денонощие, удариха Пентагона, ЦРУ, играят си. Но в САЩ за такива игри вече се лежи в затвора. Ако има българин сред хакерите, искрено му пожелавам да лежи в затвора, колкото лежат в Америка. Има и хакери, които се изживяват като борци за свобода и справедливост срещу ограниченията. Искат чист и свят свят.
Прочети още от в. „Труд"

"9 от 10 имотни обяви се повтарят", четем във в. "Монитор"
Едва 15% от клиентите работят само с една агенция
9 от 10 обяви в имотните сайтове се повтарят, научи „Монитор". Една от причините е, че много малко продавачи, купувачи, наемодатели работят само с една агенция.
Според Ирена Перфанова, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти (НСНИ), с договори за изключително представителство се сключват едва 10-15% от сделките. „Хубавото е, че за последната година броят им е нараснал с около една пета", твърди тя.
„Над 90% от наемодателите и продавачите обаче обикновено работят с повече един посредник", смята Константин Пандов от ЕППИ. „По цял свят агенциите са успели да постигнат да се работи само с една агенция. Така брокерите във всяка фирма си знаят офертите и ги следят. В момента се получава в една агенция да има 500 оферти, които не се актуализират и не могат да им хванат края.
Навремето ми се случи да засека един и същи апартамент пуснат 48 пъти в специализирано издание", спомня си брокерът.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Мистерия е кой наредил на уволнения зам.-министър да кадрува тайно от Борисов", пише в. „24 часа"
Шефът на КЕВР: Досега наши хора не са участвали в агенцията на
регулаторите
72 часа след изненадващото уволнение на зам.-министър Антон Павлов, който кадрувал в Брюксел зад гърба на премиера Борисов, не е ясно кой му е дал мандат.
В петък само "24 часа" съобщи детайли около отстрелването на Павлов, който бе част от екипа в министерството на енергетиката в служебното правителство на президента Росен Плевнелиев. Скандалната история започва през юли, когато от Брюксел изпращат информация на ресорния зам.-министър да се даде кандидатура за Агенцията за сътрудничество между енергийните регулатори. Павлов информира шефа на КЕВР, че от най-високо място искат това да е бившият министър Трайчо Трайков, когото Борисов уволни в първото си правителство.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Повече пари за МВР само срещу реформи", пише в. "Стандарт"
Георги Ангелов, старши икономист в Институт "Отворено общество"
Проектът за бюджет 2016 г. от гледна точка на финансовата и фискалната устойчивост е доста подобрен спрямо предходната година, тъй като се предвижда дефицитът да намалява всяка година и през 2018 г. ще падне до половин процент от БВП. При предишната прогноза чак 2020 г. щяхме да стигнем до това ниво, т.е. така целта се постига две години предсрочно. От гледна точка на устойчивост има подобрение, въпреки че ситуацията позволява дори по-бързо намаление на дефицита и на дълга. От гледна точка на това къде отиват парите с бюджет 2016 г., знаем със сигурност, че за две неща ще има повече пари - образованието и отбраната. За отбраната конкретно са записани 80 млн. за ремонт на МИГ и още 80 млн. за военни кораби, които са свързани с охрана на морската граница и нелегални мигранти. Докато за образованието става въпрос за повишение на стандартите, повишение на заплатите особено на младите учители и финансиране на университетите според резултатите. Най-голямата част от парите от бюджет 2016 г. отиват за капиталови разходи, имаме рекордно ниво на национални средства за капиталови разходи, които не са свързани с еврофондовете.

Прочети още от в. "Стандарт"