Националният пенсионен фонд на Южна Корея ще спре да инвестира парите на клиентите си в американски съкровищни бонове (U.S. Treasuries) тъй като доходността им е прекалено ниска, коментират днес от Financial Times.

Анализатори се опасяват от по-сериозно пренасочване на чужди инвестиции, които ще започнат да търсят по-високодоходни активи.

„Нерентабилно е да се купуват американски дългови книжа, тъй като имаме вече прекалено много от тях, а доходността им изгуби страшно много през последните две години", коментира от пенсионния фонд. „Обмисляме да диверсифицираме портфейла си, като ще намалим процентното съотношение на американски съкровищни бонове за сметка на корпоративни облигации и други активи с по-висока доходност", продължават коментарите.

Пенсионният фонд разполага с $220 млрд. активи, като в момента държи в портфейла си американски Treasury книжа на обща стойност $14 млрд. Това е незначителен обем в сравнение с оценявания на $4 500 млрд. ($4.5 трлн.) пазар на американски държавен дълг. Южнокорейският фонд държи и само $24 млрд. в чуждестранни акции и облигации.

Пенсионният фонд е принуден да търси по-висока доходност и заради намаляващите постъпления от населението, което е застаряващо, а съотношението между пенсионери и работещи се свива.