Западът надува спасителен валутен пояс за Източна Европа, пише "Дневник"

Международният валутен фонд вече сглобява безпрецедентна кредитна линия от стотици милиарди долари за подпомагане на развиващите се страни със спешна нужда от чуждестранен капитал, сред които потенциално е и България. Целта е оставените извън спасителните мрежи на САЩ и Европейската централна банка бързо да получат 3-6-месечни доларови кредити при занижени изисквания и увеличени обеми, за да се избегне икономически и валутен шок.

Властите в София твърдят, че кризата ще ни засегне само косвено, че не се нуждаем от такива средства и не преговаряме с никоя международна институция. Според сп. "Икономист" обаче България води такива разговори с МВФ. Неофициалните данни за подготвяната кредитна схема сочат, че страната ни би могла да разчита на светкавичен кредит от над 2 млрд. долара. Украйна стана вчера първата държава в района, която договори 24-месечно стендбай споразумение с МВФ в размер на 16.5 млрд. долара.

Заплахите от кризата за най-бедните страни от ЕС България и Румъния са значителни и експлозивното увеличаване на рисковата премия по техните кредити (виж стр. 2) е показателно за това, писа в последния си брой "Икономист" под заглавие "Кой ще е следващият?". В частта "Цената на корупцията" изданието съобщава, че "благодарение на провала на властите в София да се преборят с корупцията и организираната престъпност в ЕС ентусиазмът за спасяване на България изглежда доста ограничен".

Спукване на имотния балон и вълна от корпоративни фалити може да оголи лошото състояние на банковите баланси, продължава "Икономист". (По данни на БНБ към края на септември кредитният портфейл на българските банки е достигнал 47.3 млрд. лева с ръст на годишна база от 47.8%.) "И това е най-големият проблем за Източна Европа - не толкова финансовите трудности и слабост, а корумпираната и некомпетентна политика.

Таксито левче за километър от ноември, съобщава „Монитор"

Цената на такситата в София ще скочи до лев на километър от 1 ноември, съобщиха от  Съюза на превозвачите. Увеличението в тарифите с около 25% ще бъде за повечето големи таксиметрови компании от началото на ноември. Причината е в драстичното поскъпване на природния газ, с който се движат такситата в столицата.


"След двойното поскъпване на най-евтиното гориво - метана, родните таксита са на път да достигнат тарифите от Западна Европа от евро на километър. Нашата прогноза на средностатистическите данни за ползването в София са около 3,5 километра или увеличението сумарно за пътника, който редовно ползва таксито, са не повече от 1,00 - 1,50 лв. върху сумата, която е плащал до момента", обясни Румен Крумов. Някои таксиметрови шофьори смятат, че увеличението на тарифите ще направи услугата недостъпна за клиентите. "Кажете, ако погледнем общия фон, откъде ще ги вземем тези пари - нали от хора, които се чудят как да си изкарат прехраната", коментира водач от компанията "За 1 евро".


Големите таксиметрови компании са изчислили, че промяната в тарифите ще доведе до 10% отлив на клиентите им. От увеличението в цените на такситата най-доволни са в Столична община. "Аз бих се радвал, ако се вдигат цените на такситата и другия превоз, за да може хората да разберат, че градският транспорт има правилни функции и той трябва да бъде ползван от хората", отбеляза зам.-кметът по транспорта  Велизар Стоилов, цитиран от БТV.
Въпреки че цените на петрола падат, няма изгледи цените за билети на градския транспорт или маршрутките да тръгнат надолу, обясни заместник-кметът по транспорта.


Шефът на ООН иска кредитни линии за най-бедните страни, информира „Стандарт"  


Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун призова за предприемане на драстични мерки срещу световната финансова криза, предаде Асошиейтед прес.

Бан се обяви за отпускане на кредитни линии за най-бедните страни в света. Глобалната кредитна криза поглъща финансите на държавите от Централна Европа до Латинска Америка и на бързоразвиващите се пазари от Турция до Република Южна Африка, предупреди той.

Генералният секретар на ООН обеща да подкрепи усилията на Съединените щати и Европейския съюз за преосмисляне на световната финансова архитектура. Епохата на саморегулацията на най-големите банки и други кредитни институции приключи, обяви той.

Бан Ки-Мун направи това изявление на среща при закрити врата на високопоставени служители на ООН, икономически съветници и ръководителите на Световната банка и на Международния валутен фонд.