От 2-ри до 8-ми април 2007 г. ще бъде отбелязана традиционната Седмица на гората. Тази година тя преминава под мотото „Българската гора- неделима част от европейското зелено богатство".

По този повод министърът на земеделието и горите Нихат Кабил ще връчи награди на журналисти за съществен принос в отразяване на теми от горския сектор.

Непосредствено след това министърът на земеделието и горите ще връчи грамоти и награди на десет служители от Национално управление по горите, участвали най - активно в потушаването на горски пожари от началото на годината.

По повод седмицата на гората днес Нихат Кабил заяви, че при приемането на новата нормативна уредба няма да се отдават на концесия гори.

33 % е горският фонд от общата територия на страната. Това нарежда България на 9-то място след страни като Швеция, Испания, Франция, Германия, съобщи министърът на земеделието и горите Нихат Кабил по време на пресконференцията по повод Седмицата на гората /2-8 април 2007 г./. Тази година тя се провежда за 82-ри път.

Общата горска площ на България възлиза на 4,1 млн. хектара, от които 3,4 млн. хектара са покрити с гори.

През последните 50 години са залесени 1,5 млн. хектара горски култури, посочи министър Кабил. Водещите цели на тези залесявания са били увеличаване площта на българските гори, тяхната производителност и борба с почвената ерозия.

Промените в Закона за лова и опазването на дивеча предвиждат 136-те държавни ловни участъци в страната да бъдат отдавани под аренда в дългорсочен план - минимум за 15 години, допълни министър Кабил.

В момента се съгласува Законът за горите между отделните ведомства, информира зам.-министър Юруков.