Светът губи всяка година 12 млн. хектара дъждовни гори. Вековните гори от басейна на река Конго в Камерун също са застрашени. Как най-добре да се опазят от хищническо изсичане?

В Африка Камерун е най-големият износител на трупна дървесина и в нито една страна на континента загубата на гори не е толкова голяма както тук. Световната екологична организация WWF предупреждава, че след 50 години две трети от вековните гори в басейна на Конго ще изчезнат, ако всичко продължава както сега. Белите дробове на Африка, едни от най-богатите на биологични видове екосистеми на Земята, са заплашени. И все пак тази тенденция, която предизвиква тревога, може да бъде спряна.

От срещата на върха в Рио през 1992, на която международната общност се ангажира да опазва биологичното многообразие на нашата планета, Световната банка оказва натиск върху правителството в столицата Яунде. Преди всичко става дума за нелегалния добив на дървен материал. Защото почти половината от дърводобива в Камерун съвсем доскоро се осъществяваше без разрешението на властите. Затова е още по-важно, че от известно време правителството се старае да се пребори с бързата и насочена единствено към максимална печалба сеч.

Контролиран дърводобив

Денис Куту Кулана, отговарящ в екоминистерството за политиката по горите, от шест години се опитва съвместно със Световната банка и други международни партньори да задейства програма за устойчиво стопанисване на горите на Камерун. При това горските територии трябва да продължат да се ползват, а традиционните права да се уважават. Независими надзиратели проверяват дали дърводобивът се осъществява според предписанията. Това за последните години значително е намалило нелегалното изсичане. Грешките, които преди няколко години се правеха от големите концесии, днес вече не са възможни. Проблеми все още има в по-малките общински гори, защото там контролът все още не е ефективен. Затова и екоминистерството е забранило създаването на нови общински гори.

Общинските гори са с най-много 5000 хектара площ и се стопанисват съвместно от няколко семейства или няколко села. По принцип горите са собственост на държавата, но се отдават под наем за срок от 25 години. Често се случва фирмите от дърводобива да подкупват местните жители, за да получат нелегален достъп до този източник на горски ресурси. Следствието е поголовна сеч - без оглед за околната среда и бъдещите поколения. Правителството на Камерун е напълно наясно за тези престъпления. В крайна сметка от нелегален дърводобив то се лишава от данъци в размер на милиони. И въпреки това корупцията спира контрола и данъчното преследване на отговорните в дърводобивната индустрия.

Доброволни съглашения - ще помогне ли план за действие срещу корупцията?

Дирк Тис от Германското общество за техническо съдействие (GTZ) знае колко е трудна борбата против корупцията. По неговите думи, от Централно африканския валутен и икономически съюз през януари 1994 досега, заплатите на чиновниците и служителите са намалели със 75%. Едновременно с това всичко е поскъпнало. От друга страна само един подпис на дребен или среден чиновник може да даде облага за някоя фирма, равняваща се на пет и дори десет хиляди пъти повече от цялата годишна заплата на този, който е поставил подписа си. „Така че изкушението да се навлезе в незаконното е твърде голямо".

По поръчка на Германското правителство и на ЕС Дир Тис работи върху проекта FLEGT съвместно с горското и екологично министерство на Камерун. FLEGT означава „Закон за търговията и управлението на горите". Този план за действие на ЕС е обявил борба на търговията с дървен материал от незаконни източници и въвежда доброволни споразумения между страните произвеждащи дървесина и работещите в тях предприятия. Произходът и дистрибуцията на дървесина трябва да се надзирават по-внимателно.

Износ за Европа

80% от продукцията на Камерун се транспортира с кораби за Европа - за дограми за прозорци, паркет, мебели от масивно дърво. Но след призива към потребителски бойкот към продуктите от тропическа дървесина от 80-те години, европейските клиенти са станали по-придирчиви. Чрез обществения натиск пазарът на Европа, а също така вече и в САЩ, се е променил чувствително, забелязва Тис. Клиентите все по-определено се интересуват къде е отсечено дървото. При решението за покупка критерият на устойчивото развитие, а също така и социалните стандарти играят все по-голяма роля. Но в Камерун изобщо не са наясно как ще живее местното население (например пигмеите) в бъдеще, ако цялата гора бъде изсечена.

Екологичен сертификат: тайното оръжие

За обществените строителни дейности в Европа трябва да се ползва сертифицирана или най-малкото легално добита дървесина. Също и върху частните предприятия се оказва натиск да използват изцяло легална дървесина. Това, че пазарът се е променил, вижда и Гилермо Бонели, ръководител на SEFAC, една от най-големите фирми за дървесина в Африка. Корпорацията SEFAC е дъщерна фирма на италианската Vasto Legno със седалище в Милано. Тя стопанисва 400.000 хектара гори в югоизточен Камерун.

Гилермо Бонели гордо показва цеха, в който през миналата година са обработени 40.000 кубически метра дървесина. Неговата фирма се старае да убеди клиентите в екологичното съответствие на продуктите му: „Искаме нашите клиенти да знаят, че дървесината на нашето предприятие идва от гори, в които се оказва респект на природата и на хората".

SEFAC е вече над 30 години в Югоизточен Камерун и досега е имала най-добри отношения с еколозите. А сега фирмата иска да бъде сертифицирана по критериите на FSC (Forest Stewardship Council, Световен съвет за горите). Това е интернационална инициатива, в която са включени екологични организации като WWF и Greenpeace, представители на профсъюзите и на туземните народи, както и на дърводобивната индустрия. Идеята е следната: който пази гората в добива на дървесина, получава знак от FSC и по този начин може да изисква повече пари от критичните клиенти. А за да се получат този FSC- знак, дърводобивните предприятия трябва да въведат редица мерки за екологична и социално отговорна икономика на дърводобива. Независими контрольори следят как фирмите спазват условията. В Камерун само едно предприятие е получило сертификат от FSC, три други сред които и SEFAC, са в процедура и полагат усилия.

От екологичен грешник пример за подражание

Устойчивото горско стопанство като начало означава, че трябва да се секат толкова дървета, колкото израстват млади. Освен това трябва да се разработят подобрени планове за минимизиране страничните вреди от дърводобива. От важно значение е доброто образование на дърварите, които трябва да усвоят т.нар. целева (подборна) сеч, при която се унищожава възможно най-малко от естествената околна среда.

Предприятията в дървения бизнес десетилетия наред бяха главните виновници за разрушаването на дъждовните гори в слабо населения югоизток на страната. Но фирми като SEFAC и някои други се стремят да тръгнат по нов път. Те искат да стопанисват горите по щадящ околната среда способ, да помогнат на селата и да им дадат надеждни икономически перспективи. Ако плановете на правителството, както и на екологичните организации и подкрепящите развитието обединения успеят, то Камерун може да стане пример за Африка на юг от Сахара - модел, в който икономическото развитие, борбата с бедността и уважението към природата вървят ръка за ръка.

Превел от немски Димитър Събев