Фючърсите на американските акции паднаха, след като анализаторът Майк Мейо каза, че обемът на лошите кредити, отпуснати от банките ще надхвърли нивата на Голямата депресия, съобщи WSJ, като това се дължи на затрудненията, които изпитват домакинствата, в условията на рецесия и ръст на безработицата. 

В същото време инвеститорите са обезпокоени и от очертаващия се провал на преговорите  за сливане между IBM и Sun Microsystems, а Goldman Sachs понижи своята оценка за акциите на Cisco до "неутрална" от "купувай" и това доведе до спад на акциите на Cisco с 1.2% преди старта на Wall Steet.

По време на пред-борсовата търговия на акциите на Wells Fargo и JPMorgan Chase се понижават с повече от 1.4 на сто, след като анализаторът от Calyon Securities заяви, че книжата на банките са надценени в момента и че новите действия на правителството на САЩ в подкрепа на финансовата система може да не помогнат в степента, в която се очаква.

Sun Microsystems поевтинява с 24 на сто, след като в информационните агенции изтече новината, че преговорите за поглъщането на компания от Sun Microsystems са се провалили.

Печалбите на компании като Alcoa, която ще докладва финансовите си резултати за първото тримесечие утре, може да покажат първите сигнали за започване на възстановяване през втората четвърт на годината, но малко от инвеститорите са настроени оптимистично. Очаква се през първите три месеца на 2009а, печалбите на компаниите включени в  S&P 500 да паднат с  37 на сто.

Американските акции отбелязаха силно поскъпване през последните четири седмици, подкрепени най-вече от обявяването на нови мерки за стабилизиране на финансовата ситема от страна на правителството и от това, че водещите банки в САЩ заявиха силни първи два месеца на годината.

Откакто на 27 февруари S&P 500 достигна 12-годишно дъно, индексът се е покачил с 25 на сто.

Според Bloomberg за последните 11 рецесии от 1938 г., в САЩ акциите са се възстановявали средно с 5 месеца преди да започне покачването на печалбите на фирмите.

Американски компании ще спрат, продължилото повече от две години свиване на приходите през четвъртото тримесечие, според прогноза  на анализатори съставена от Bloomberg.

Банките ще формират около 76% от поскъпването в последните три месеца на годината, като без финансови компании, то се превръща в 4.5% спад.

Половин час преди началото на сесията юнските фючърси на широкият индекс на американските компании Standard & Poor's 500 отбеляза понижение с 1.09 на сто, до 831.40 пункта. Индексът на американските топ компании Dow Jones Industrial Average, падна с 0.90 на сто, до 7 911.00 пункта. Технологичният индекс NASDAQ Composite отбеляза спад с 1.37 на сто, до 1 298.25 пункта.

В началото на сесията  индексите тръгнаха надолу, като Standard & Poor's 500 пада с 1.30 на сто, до 831.56 пункта, Dow Jones Industrial Average пада с 0.87 на сто, до 7 947.00 пункта., а NASDAQ Composite  е надолу с 1.56 на сто, до 1 596.25 пункта.

Американските държавни облигации поскъпват, отразявайки несигурността сред инвеститорите, като доходността на 10-годишните бонове пада с 3.6 базисни пункта, а еврото поевтинява с 0.15 на сто, до 1.3455 долара.