Днес финансистите виждат наоколо само опасности - но явно те трябва да потърсят как да се справят с неоснователната си параноя. На всичкото отгоре тези финансисти се опитват да въвлекат и нашата китна страна в кюпа с финансовата каша.

И от Европа излизат данни, че България е заплашена от кризата, и зад океана ни описват като потенциално заплашена страна, но явно българските управляващи се съобразява единствено с действителността, която сами са създали, защото за тях тези заплахи са неоснователни упреци за хубавата работа, която вършат.

След увещанията колко сме добре от Петър Димитров и Пламен Орешарски, дойде време и на външният ни министър Ивайло Калфин да ни запознае с цветущото ни положение.

Няма да има отлив на капитал от България като ефект от световната финансова криза, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин.

По думите му правителството е предприело редица действия, които да дадат по-големи гаранции за българската икономика.

Все пак пред представители на бизнеса Калфин подчерта, че очаква намаление на чуждестранните инвестиции в страната, които за последните четири години достигат над 15 млрд. евро, съобщава Дарик.

Естествено Калфин заяви, че правителството е предприело действия, които да предпазят максимално българската икономика. На първо място той посочи, че се търсят по-големи гаранции за банковата система. Според Калфин засега няма никакъв риск дъщерните банки в страната да фалират.

Посочено бе и това, че до края на година се очаква фискалният резерв да достигне 13 млрд. лева. Заради ограниченото отпускане на кредити от страна на банките се обмисля създаването на допълнителни фондове, които да подпомогнат предприятията и бизнеса.

Калфин заяви, че правителството има готовност за допълнителни разходи чрез бюджета, както и да подпомогне инвестициите у нас. Вицепремиерът подчерта, че данъчната тежест в страната няма да се променя през следващата година и в България налозите ще останат най-ниски в Европейския съюз.

Посочено бе и това, че има риск от свиване на производството.

Въпреки бодрата перспектива, която Калфин очерта, на срещата с бизнеса се изказа и вицепрезидентът на Световната банка Кристалина Георгиева, която препоръча на правителството да бъде изготвен кризисен план за действие.