BMW връща в сервиза 323 700 дизелови автомобила, съобщава Frankfurter Allgemeine Zeitung. Компанията вече изтегли 106 000 автомобила от същите модели в Южна Корея, след като от началото на годината 30 от тях се запалиха.

Проблемът се крие в дефектен модул за рециркулацията на отработените газове, който допуска охладителна течност в системата.

Няма информация дали и колко автомобила с дефектния модул са се запалили в движение в Европа.

Говорител на BMW потвърди за изтеглянето, като заяви, че цената на акцията все още е неясна. Той изчисли, че подмяната на модула ще струва "ниско трицифрено число". Ако вземем за пример €500, акцията в Европа ще коства на компанията около €160 милиона.

В Южна Корея са засегнати 42 дизелови модела, произведени между март 2011 и ноември 2016 г. От тях почти всички са с 4-цилинрови дизелови двигатели. Системата за рециркулация на отработените газове е нужна за намаляване на вредните емисии от азотни оксиди от дизеловите двигатели.

BMW най-успешната чуждестранна автомобилна марка в Южна Корея след Mercedes-Benz. Миналата година групата е продала почти 60 000 автомобила там. Засегнатият модел 520d през 2017 година е бил най-успешният чуждестранен с 9 688 продажби.