Френският производител на суперавтомобили Bugatti ще представи новия си модел в края на август. Луксозната спортна кола ще носи името Divo и ще струва 6 млн. долара - 2 пъти повече отколкото актуалния модел на компанията - Chiron.

Освен двойно по-скъпо, новото Bugatti Divo ще бъде по-бързо и по-рядко срещано от Chiron. Настоящият модел е оборудван с 16-цилиндров двигател с турбокомпресор и развива максимална скорост от 420 км/ч.

Новият Divo ще е подобен на Chiron, но с различно купе

Източник: Bugatti

Новият Divo ще е подобен на Chiron, но с различно купе

Двигателят и задвижването на Divo ще са подобни на тези на Chiron, но с някои корекции и новo купе. От компанията не съобщават каква ще е максималната скорост на новия модел, но се очаква той да бъде по-лек и да има по-добри възможности за завиване, разказва CNN Money.

"С този проект екипът на Bugatti има възможност да интерпретира ДНК-то на марката от гледна точка на гъвкаво, пъргаво управление по значително по-ефективен начин", заяви Стефан Уинкелман, президент на Bugatti Automobiles.

Снимка 368134

Източник: Bugatti

Новият модел, който ще бъде представен на 24 август в Калифорния, ще бъде произведен само в 40 бройки. Bugatti ще продължи да произвежда и Chiron, така че това ще бъде първият път в съвременната история на компанията, когато тя ще предлага 2 различни модела едновременно.

Въпреки че Chiron е невероятно бърз, това е тежка кола и се усеща доста спокойно на пътя. В допълнение към по-малкото си тегло, Divo ще бъде проектиран, така че да генерира повече аеродинамична сила надолу, за да държи колата по-плътно на пътя. Суперавтомобилът ще може да преминава през завои при по-висока скорост.

Колата е кръстена на легендарния пилот на марката Албер Диво

Източник: Getty Images

Колата е кръстена на легендарния пилот на марката Албер Диво

Подобно на другите модерни автомобили на Bugatti - Veyron и Chiron - Divo е кръстен на състезател от миналото на марката. Албер Диво печели състезанието "Тарга Флорио" в планините на Сицилия 2 пъти през 20-те години на миналия век. Той кара Bugatti Type 35.

Германският гигант Volkswagen Group купи марката Bugatti през 1998 г. След години на летаргия френската марка започна изграждането на суперавтомобила Veyron, най-бързият серийно произвеждан автомобил в света, в ново производствено помещение през 2005 г. През 2016 г. развиващият 404 км/ч Veyron беше заменен от Chiron.

Всеки модел на марката минава щателна проверка, преди да бъде получен от клиента

Източник: Bugatti

Всеки модел на марката минава щателна проверка, преди да бъде получен от клиента

За разлика от повечето автомобили, колите на Bugatti не се сглобяват на производствена линия. Вместо това, те се сглобяват на няколко пъти в много малък производствен център, като основната част от работата се извършва ръчно.

След като напусне производственото хале, всяка кола преминава през тестов пробег в Молсхайм и на летището в близкия град Колмар.

Компанията първоначално е основана от Еторе Бугати през 1909 г. и има дългогодишни успехи в състезания главно през 20-те и 30-те години на миналия век. Още тогава елитната марка произвежда изключително скъпи автомобили за богати клиенти, както прави и днес.