Германски прокурори разследват настоящи и бивши служители на автопроизводителя Porsche, сред които и член на управителния съвет, в рамките на следствие за манипулации на вредните емисии.

Претърсени са около 10 помещения в провинциите Бавария и Баден-Вюртемберг. В акцията са участвали близо 160 следователи.

"Тримата заподозрени включват член на управителния съвет и член на висшето ръководство на Porsche. Третият заподозрян вече не е служител на Porsche", съобщават от прокуратурата в Щутгарт.

Масови технически проблеми след сервизната акция на VW заради "Дизелгейт"

Масови технически проблеми след сервизната акция на VW заради "Дизелгейт"

87% от собствениците на засегнати автомобили се оплакват

Претърсванията са част от разследване срещу служители на Porsche, заподозрени в измами и измамни реклами, свързани с манипулирани системи за контрол на емисиите на дизеловите леки коли.

Повече от 2 години и половина след като Volkswagen призна, че е мамил при тестовете за вредни емисии на своите дизелови двигатели в САЩ, автомобилният гигант и някои от марките му продължават да бъдат разследвани от властите.

Porsche иска €200 милиона от Audi заради "Дизелгейт"

Porsche иска €200 милиона от Audi заради "Дизелгейт"

Още напрежение във Volkswagen Group

По-рано тази година германските прокурори разшириха следствието срещу сестринската марка на Porsche - Audi, която разработи 3.0-литров V6 дизелов двигател, използван при около 80 000 моделa на VW, Audi и Porsche, за които е установено, че са оборудвани с незаконен софтуер.

При днешната акция са претърсени и 2 обекта на Audi - в Инголщат и Некарсулм.